Čínský špionážní balon nad USA využíval americké technologie, píše The Wall Street Journal

Čínský balon, který v únoru přeletěl nad územím Spojených států, využíval americké technologie, jež pomáhaly Pekingu shromažďovat audiovizuální informace. Na základě předběžného vyšetřování to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Výsledky vyšetřování podporují tvrzení USA, že balon byl určen ke špionáži, a nikoli ke sledování počasí, jak prohlašovala Čína, napsal s odvoláním na nejmenované americké činitele deník.

Analýza vypracovaná několika americkými obrannými a zpravodajskými agenturami podle WSJ uvádí, že balon nesl komerčně dostupné americké vybavení, společně se specializovanějšími čínskými senzory a dalším zařízením k pořizování fotografií, videonahrávek a jiných informací pro přenos do Číny.

Data shromážděná během osmidenního přeletu nad Aljaškou, Kanadou a dalšími americkými státy ale balon podle všeho do Číny neodesílal, uvedl WSJ. Činitelé odmítli podle listu sdělit, zda to bylo proto, že zařízení nefungovalo. Pentagon již dříve uvedl, že americká armáda přijala protiopatření, která měla balonu bránit ve shromažďování informací.

Analýza vycházela mimo jiné ze zkoumání trosek balonu, který nakonec sestřelila americká stíhačka u pobřeží Spojených států. Bílý dům ani FBI na žádost o komentář ke zprávě zatím nereagovaly, napsal The Wall Street Journal.

List The Washington Post už v únoru uvedl, že balon byl součástí rozsáhlého čínského sledovacího programu, s jehož pomocí Peking už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Čína opakovaně tvrdila, že balon byl meteorologický. Incident přispěl ke zhoršení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.