Čína zpřísnila proticovidová opatření. V továrně na výrobky Apple propukly nepokoje

Horizont ČT24: Nové nepokoje zasáhly továrnu firmy Foxconn v centrální Číně (zdroj: ČT24)

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19, a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.

Města po celé Číně, včetně hlavního města Pekingu a finančního centra Šanghaje, uzavřela nákupní střediska a parky. Zavedla také omezení pohybu osob přijíždějících odjinud, protože infekce se přiblížily rekordním hodnotám zaznamenaným naposledy v dubnu.

V zemi, kde žije více než 1,4 miliardy lidí, přibylo za uplynulý den 28 883 nových případů nákazy koronavirem, převážně asymptomatických. Zavedená opatření zhoršují vyhlídky druhé největší ekonomiky světa a tlumí naděje, že Čína v dohledné době výrazně zmírní svou politiku vůči onemocnění covid-19.

„Zatímco je jen malá šance, že by se úřady rozhodly během zimy ustoupit od politiky nulového covidu, existuje značné riziko, že úsilí o omezení výskytu selže,“ napsali analytici společnosti Capital Economics. To by mohlo vést k dalším uzávěrám, které by způsobily bezprecedentní škody ekonomice, dodali analytici.

Nepokoje zasáhly továrnu firmy Foxconn

Čínská proticovidová opatření, která jsou v současnosti nejpřísnější na světě, podnítila nespokojenost v celé zemi a ovlivnila produkci několika výrobců včetně tchajwanské společnosti Foxconn, největšího dodavatele iPhonů společnosti Apple.

Podle Reuters bylo ve čtvrtek v živém vysílání na sociálních sítích vidět, jak lidé označující se za pracovníky továrny ve městě Čeng-čou strhávali zábrany a bojovali s úředníky v ochranných oblecích. Pracovníci se údajně bouřili proti nevýhodným smluvním podmínkám a pravidlům covidové izolace. „Dejte nám naše platy,“ skandovali při nepokojích.

Nepokoje v továrně firmy Foxconn propukly také před několika týdny, když úřady v oblasti vyhlásily přísná pandemická opatření. Pracovníci se obávali, že budou muset strávit dlouhou karanténu v průmyslovém areálu.

„Zde došlo k tomu, že se úřady snažily dělníky uvěznit, protože uvnitř se objevovaly pozitivní případy. Dělníci měli strach, že onemocní a zemřou. Poměrně násilným způsobem si začali vynucovat cestu ven, a dokonce napadli pracovníky, kteří je hlídali,“ popsala zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Vedení firmy, která jen v Čeng-čou zaměstnává na dvě stě lidí, jakákoliv pochybení odmítá. „Co se týče jakéhokoliv násilí, společnost bude dále jednat se zaměstnanci a vládou, aby napříště takovým incidentům předešla,“ uvedla společnost.

Lidé si vybíjejí frustraci na těch, kteří za to nemohou, říká Šámalová

Společenské nepokoje vyvěrají na různých místech napříč Čínou. Často k nim dochází ve velkých městech, kde jsou velké továrny zaměstnávající tisíce lidí. V Kantonu došlo na potyčky lidí s policií, při kterých se obyvatelé snažili rozbořit bariéry a uprchnout z uzavřené oblasti. „Vyvolalo to opatření konkrétní (kantonské) čtvrti, která vyhlásila lockdown, zatímco jiné oblasti ve stejném městě naopak začaly rozvolňovat a vyzývat přespolní dělníky, aby odešli a vrátili se domů,“ uvedla Šámalová.

Doplnila, že k podobným případům – kdy si obyvatelé vybíjejí frustraci právě na lidech, kteří za to nemohou a jen dohlížejí na dodržování pravidel, například zdravotnících nebo dobrovolnících – v poslední době dochází často.