Čína pomáhá Rusku obcházet sankce. Dodává mu čipy, vysílačky i drony

Události: Čína pomáhá ruské válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Čína je jednou ze zemí, které pomáhají Rusku obcházet sankce. Vyplývá to z veřejně dostupných celních záznamů. Dodává mu například kriticky důležité drony sloužící k zaměřování ukrajinské armády nebo čipy, jež jsou v moderní válce nezbytné.

Peking zůstává zdánlivě neutrální, ale obchodní údaje ukazují, že Čína pomáhá Rusku ve válce na Ukrajině. Státní firmy dodávají technologie s dvojím užitím. Podle americké organizace C4ADS, která analyzuje bezpečnostní hrozby, jde o navigace, drony, rušičky a součásti stíhaček.

„Identifikovali jsme 281 dříve neohlášených dodávek citlivého zboží dceřinými společnostmi čínské firmy Poly Group ruským obranným organizacím v letech 2014 až 2022. V lednu 2022 například vyvezla součásti protiletadlových radarů firmě Almaz Antey, na kterou byly uvaleny sankce,“ uvedla C4ADS.

Rusko dokáže pokrýt většinu vojenských potřeb z domácích zdrojů. U moderních technologií, jako jsou čipy, je ale závislé na dovozu, a navzdory sankcím ho dokázalo zvýšit. Čtyřicet procent čipů dodala Čína a Hongkong. Podle Pekingu je export v souladu se zákony.

„Čínská vláda vždy vyžadovala, aby podniky dodržovaly národní zákony a předpisy o kontrole vývozu a zajistily, aby byl v souladu s čínskými národními bezpečnostními zájmy a mezinárodními zájmy,“ řekla mluvčí čínského ministerstva obchodu Šu Ťüe-tching.

Diskreditace aliancí vedených Američany

Si Ťin-pching a Vladimir Putin před rokem uzavřeli partnerství bez limitů. Peking dodnes invazi neodsoudil a šíří ruský narativ o „speciální operaci“.

Vládcům Číny ani jejím obyvatelům nezáleží na tom, kdo ovládá tu či onu oblast Ukrajiny. Mají ale zásadní zájem na diskreditaci aliancí vedených Američany, protože ty by Čínu jednoho dne mohly ohrozit ve východní Asii.

Komunistická strana ve svém učení naznačuje, že je naivní ptát se, jestli jsou vlády špatné nebo ctnostné. Rozhodující je dopad na Čínu. Proto je žádoucí, aby Rusko vzdorovalo a přežilo sankce.

„Nic nenasvědčuje, že by se Čína chtěla odklonit od Ruska. Mají společného nepřítele, kterým jsou Spojené státy. Mají společný terč, kterým je NATO obviňované ze zodpovědnosti za válku,“ říká politolog Jean-Pierre Cabestan z Hongkongské baptistické univerzity.

Čínské firmy nyní skupují zlevněnou ruskou ropu a uhlí. Vzájemný obchod dosáhl rekordních výšek, meziročně stoupl o třicet procent.