Chudý a izolovaný, demokratický a bohatý. Oba korejské státy slaví 70 let příměří

Události: Severní Korea slaví sedmdesát let od konce korejské války (zdroj: ČT24)

Severní Korea předvedla ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi tradiční vojenskou přehlídku, včetně zakázaných raket a dronů, které imitují americké bezpilotní stroje. Ministr se spolu s čínskou delegací účastní v Pchjongjangu oslav sedmdesáti let od uzavření příměří, které zastavilo korejskou válku. Milník si připomínají i v demokratické jižní části poloostrova.

Každá země si příměří připomíná po svém. Gesta ukazují, kam za 70 let došly a jak konflikt dodnes formuje jejich postoje.

Jižní Korea přivítala americkou ponorku s jadernými zbraněmi a pozvala veterány. Sever předvádí sílu a oddanost vůdci. „Našemu váženému soudruhovi Kim Čong-unovi se nikdo nevyrovná. Je skvělý a opravdu ho respektujeme,“ prohlásila obyvatelka Pchjongjangu Jang Song-čong.

Po letech izolace Severní Korea pozvala přátele – vysoce postaveného zástupce čínské komunistické strany a ruského ministra obrany – první zahraniční delegaci od pandemie covidu. S Pekingem a Moskvou ji pojí stejný nepřítel – Spojené státy a Západ.

Koreanista Chlada o sbližování KLDR s Ruskem a Čínou (zdroj: ČT24)

Zakázané zbraně

Ruského ministra Kim osobně provedl výstavou zbraní, které KLDR vyvinula. Ukázal mu rakety i dron, které vizuálně připomínají ty americké. Vystavené zbraně přitom zakazuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN, pro kterou zvedly ruku i Čína a Rusko. „KLDR je důležitým partnerem Ruska. Máme společnou hranici a bohatou historii spolupráce,“ nechal se slyšet Šojgu.

Pro Rusko není KLDR ani klíčový partner, ani zásadní dodavatel munice, byť výrobní kapacity i zásoby Severní Korea má, řekl v Horizontu ČT24 koreanista Jaromír Chlada. Návštěvu Šojgua vnímá spíše jako signál Jižní Koreji, která nepřímo podporuje Ukrajinu. Je to náznak, že by Rusko mohlo podporovat severokorejský jaderný program. Podobně vidí koreanista také návštěvu čínského představitele. Zároveň to považuje i za nátlak na Spojené státy. 

Korejská válka začala v červnu 1950, když Sever napadl Jih. Vlastní občany dodnes drží v bludu, že to bylo naopak. Spojené státy pak vedly koalici OSN proti Severokorejcům, kterým pomohli Číňané.

Dohoda o příměří rozdělila poloostrov podél 38. rovnoběžky. Obě země odděluje takřka neprostupné, 250 kilometrů dlouhé demilitarizované pásmo. Jih s americkou pomocí vybudoval úspěšnou tržní ekonomiku a demokracii. Sever je dnes izolovaný a chudý. Oba státy jsou technicky stále ve válce, protože příměří nenásledoval podpis mírové smlouvy.

„Historický odkaz korejské války nabádá k tomu velmi pečlivě zvážit, v jakém stavu se dojedná jaké příměří, k jakým kompromisům se jednotlivé strany (rusko-ukrajinské války) nechají upsat. Protože tím můžou být zapříčiněné další konflikty. Když dnes mluvíme o zbrojení Severní Koreje, to je vše výsledkem korejské války,“ říká k odkazu korejského příměří pro současnost koreanistka Jana Chamrová.