Brazilský regulátor neschválil kvůli nedostatku informací vakcínu Sputnik V

Brazilský lékový regulátor Anvisa odmítl registraci ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle představitelů regulátora by schválení přípravku představovalo riziko kvůli nedostatečným informacím poskytnutým výrobcem, uvedla agentura Reuters. Brazílie v současnosti využívá přípravky od čínské společnosti Sinovac a od britsko-švédské firmy AstraZeneca.

Předseda brazilské lékové agentury Antonio Barra Torres uvedl, že výrobce vakcíny neposkytl kompletní informace o přípravku a neumožnil brazilským představitelům inspekci výrobních závodů. Kvůli tomu úřad neměl dostatek poznatků o účinnosti a bezpečnosti přípravku a jeho průmyslové výrobě, napsala agentura EFE.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý uvedla, že o registraci přípravku Sputnik V dál jedná. „Co se týče Sputniku V, stále čekáme,“ prohlásila mluvčí organizace Margaret Harrisová. WHO proto zatím ani neurčila datum, kdy bude vyhodnocovat předložené výsledky klinických testů.

Ruští výrobci tvrdí, že Sputnik V je bezpečný a jeho účinnost dosahuje 97,6 procent. V Latinské Americe používá ruskou vakcínu například Argentina, která v posledních týdnech spouští také domácí výrobu této látky.

Anvisa již schválila k používání v Brazílii několik vakcín od čínských i západních výrobců. Nejvíce se v zemi používají přípravky od čínského Sinovacu a od britsko-švédské firmy AstraZeneca. U obou se počítá také s místní výrobou. Do Brazílie by tento týden měla přicestovat první dodávka látky od společností Pfizer a BioNTech. Regulátor naopak odmítl registrovat indickou vakcínu Covaxin od společnosti Bharat Biotech. Podle regulátora její výroba nesplňovala standardy kvality.

Brazílie chce zrychlit očkování

Brazílie chce urychlit tempo očkování vzhledem k špatné epidemické situaci, která panuje v zemi. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 27,3 milionu lidí, což je zhruba třináct procent tamní populace. Celkově bylo v zemi podáno přes padesát milionů dávek očkování proti covidu.

Brazílie, kde žije 212 milionů lidí, zaznamenává výrazné zhoršení situace od března. Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 se blíží 400 tisícům osob, což je druhý nejvyšší údaj na světě po USA. Přírůstky úmrtí často dosahují i několika tisíc osob denně. V zemi se nakazilo koronavirem od začátku epidemie zhruba 14,4 milionu lidí.

Informace o Sputniku schází i Slovensku

Na chybějící informace související s vakcínou Sputnik V si stěžovalo už dříve také Slovensko. To si prvních dvě stě tisíc dávek této očkovací látky dovezlo již na začátku března, dosud ale vakcínu nezačalo používat. Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž uvedl, že pro nedostatek informací z ruské strány nemohl vydat své stanovisko k bezpečnosti a účinnosti vakcíny.

Konkrétně SÚKL uvedl, že jednotlivé šarže ruské vakcíny Sputnik V patrně nemají stejné vlastnosti. Potvrdil také dřívější informace, že dodávka očkovací látky na Slovensko se liší od té, která byla použita v testech a studiích, jež publikoval odborný časopis Lancet.

Parlamentní komise vyšetřuje Bolsonarovu vládu

Během úterka v horní komoře brazilského parlamentu vznikla komise, která bude vyšetřovat chování vlády prezidenta Jaira Bolsonara za koronavirové pandemie. Mnozí Brazilci se totiž domnívají, že hlava státu řadou kroků i výroků přispěla k tomu, že v souvislosti s nákazou v zemi zemřelo téměř 400 tisíc lidí.

Prezident totiž od počátku pandemie nemoc covid-19 zlehčoval a odmítal zavést národní uzávěru s tím, že by poškodila hospodářství a zhoršila ekonomickou situaci obyvatel. Opatření proti šíření koronaviru, která zavedli místní guvernéři, Bolsonaro ostře kritizoval a přirovnal je k „diktatuře“. Bolsonarova vláda letos v březnu zpřísnění opatření některými guvernéry napadla u soudu.

Prezident podle kritiků svými výroky rovněž přispěl k pomalému rozjezdu očkování v zemi i k nedostatku vakcín. Kritizoval mimo jiné čínské očkovací přípravky a prohlásil, že „nejlepší vakcínou je sám virus“. Bolsonaro loni nemoc prodělal, a proto tvrdil, že sám se očkovat nebude. Mnohými je také viněn i ze šíření falešných zpráv, po prodělání nemoci totiž obhajoval léky, jejichž účinek vůči nákaze není vědecky prokázán.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vyšetřovací komise v Senátu byla zatím ustavena na 90 dní s tím, že její fungování může být prodlouženo. Zvát si bude k výslechu mimo jiné současné i bývalé ministry, například ve vedení ministerstva zdravotnictví se od vypuknutí pandemie vystřídali čtyři lidé, včetně generála. Očekává se, že orgán své závěry předloží brazilské justici.

O tom, že vláda bere komisi velmi vážně, svědčí interní dokument, který zpracovala a zaslala jednotlivým ministerstvům, aby úředníci byli připraveni na možné otázky. Tento týden z něj citovala místní média, podle nichž je v něm sepsáno 23 činů, na něž se může komise ptát. Orgán je složen z jedenácti senátorů, z toho jen čtyři jsou považováni za Bolsonarovi spojence.