Boj proti korupci, důraz na vzdělání či členství v EU. Slovenský parlament jedná o programu vlády

Slovenský parlament začal jednat o programovém prohlášení nové vlády premiéra Igora Matoviče (OĽaNO). Hlasování poslanců o vyslovení důvěry kabinetu se ale v pondělí ještě nečeká. Čtyřčlenná koalice, která vzešla z únorových parlamentních voleb, má ve sněmovně ústavní většinu.

Matovičova vláda nastoupila do úřadu 21. března, tedy v době pandemie nemoci COVID-19. Kabinet ve svém programu, který schválil v neděli, také opatření na zmírnění dopadů koronaviru slibuje.

Na předním místech programového prohlášení vláda ale zmiňuje očistu justice a boj proti korupci. Dále se chce zaměřit na vzdělávání či na ochranu životního prostředí. Zdůraznila také význam členství země v EU a v NATO.

„Předkládáme plán, jak Slovensko změnit k lepšímu, abychom ze Slovenska udělali zemi, kde se bude dobře žít, podnikat a pracovat. Máme unikátní příležitost, musíme držet spolu a musíme znát cíl a jít za tím cílem,“ řekl Matovič v projevu před poslanci.

Matovič se vymezil vůči Smeru-SD

Nová vláda vystřídala předchozí kabinet pod vedením sociálních demokratů (Smer-SD) někdejšího premiéra Roberta Fica. Smer-SD byl u moci s výjimkou necelých dvou let od roku 2006, po volební porážce skončil v opozici.

Matovič se v projevu před poslanci také opakovaně vymezoval vůči předchozímu vládnutí a sociální demokraty kritizoval za různé kauzy. Poslanci Smeru-SD ale před jeho vystoupením z jednacího sálu sněmovny odešli.

Popularita OĽaNO vzrostla

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury AKO vyplývá, že popularita Matovičova hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) stoupla. Podle sondáže pro nejčtenější slovenský list Nový čas jeho preference nyní dosáhly 29,9 procenta, což je skoro o pět procentních bodů víc než volební zisk.

Už podle druhého průzkumu by ale ze sněmovny vypadla nejmenší vládní strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky, který se po volbách z politiky stáhl. Kiska nepřevzal poslanecký mandát a ani se neúčastnil závěrečných jednání o vytvoření koalice, což zdůvodnil potížemi se srdcem.