Bílý dům udělal účetní chybu. Na pomoc Ukrajině tak uvolnil další tři miliardy dolarů

Bidenova administrativa udělala účetní chybu při určování hodnoty vojenské podpory Ukrajině. Neúmyslně tak uvolnila přibližně další tři miliardy dolarů (66 miliard korun) na pomoc napadené zemi. Republikáni ale vládu kritizují, že se tím před nacházející ofenzivou zdržela tolik potřebná pomoc Kyjevu.

„Zjistili jsme nesrovnalosti ve způsobu, jakým jsme oceňovali vybavení předané Ukrajině,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity poradce Senátu a vysoký představitel americké obrany. Stejný zdroj také oznámil, že účetní chyba po důkladném přezkoumání může dokonce přesáhnout tři miliardy dolarů.

Již předtím Bílý dům informoval, že se nechystá Kongres žádat o další peníze pro Ukrajinu před koncem fiskálního roku v září, což vzbudilo obavy, že peníze dojdou již v polovině léta.

Tímto odhalením se ale problém řeší. Před oznámením chyby Pentagon uvedl, že na dodávky zbraní a zásob zbývá přes 2,3 miliardy dolarů. Nově je to přibližně 5,3 miliardy dolarů (116 miliard korun), což je mnohem více, než činil jakýkoliv předchozí balíček pomoci poskytnutý Kyjevu.

K pochybení údajně došlo proto, že administrativa při oceňování místo skutečné ceny zbraní započítávala cenu, kterou bude stát nahrazení darovaných zásob. To zvýšilo domnělé náklady vynaložené na dodávky, protože nové zbraně jsou dražší než ty, které ležely ve skladech a putují na pomoc Ukrajině.

Ztráta drahocenného času, říkají republikáni

Účetní chyba, o níž byli zákonodárci a zaměstnanci Kongresu informováni ve čtvrtek, vyvolala kritiku republikánů. Podle nich kvůli tomu došlo ke snížení objemu americké podpory, kterou Ukrajina obdržela v důležitý okamžik války.

„Tyto prostředky mohly být použity na další dodávky zásob a zbraní pro nadcházející protiofenzivu,“ napsali ve společném prohlášení předseda zahraničního výboru sněmovny Michael McCaul a předseda sněmovního obraného výboru Mike Rogers. Vyzvali proto také administrativu, aby „dohnala tento drahocenný ztracený čas“ tím, že do země odešle rakety dlouhého doletu a kazetovou munici, což Bílý dům dlouhodobě odmítá.

Bílý dům nechce Ukrajině poskytnout raketové systémy s dostřelem větším než 460 kilometrů ze dvou důvodů – jedním z nich jsou omezené zásoby těchto střel, které USA vlastní, druhým pak obavy z reakce Ruska a eskalace konfliktu. Odmítavý postoj k dodávkám kazetové munice zdůvodňuje především tím, že představuje velké ohrožení pro civilní obyvatelstvo. 

Spojené státy poslaly na Ukrajinu širokou škálu vybavení rozdělenou do 37 balíčků. Obsahovaly třeba odpalovací zařízení HIMARS, protitankové střely Javelin nebo raketový systém Patriot.