Biden odsoudil nucené přistání letadla v Minsku, další aerolinky se vyhýbají Bělorusku

Události: Sankce proti Bělorusku (zdroj: ČT24)

Za skandální označil americký prezident Joe Biden nedělní incident v Minsku. Běloruské úřady donutily komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu k přistání v Minsku a posléze zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče, který tímto letem cestoval. Další západní společnosti přestávají létat nad Běloruskem, běloruské aerolinky ruší lety do Paříže a Londýna.

Evropská letadla se začínají vyhýbat vzdušnému prostoru Běloruska. Je to odpověď na Minskem vynucené přistání stroje s opozičním aktivistou na palubě. Některé členské země už zakázaly běloruským aerolinkám cesty na své území. Lídři států EU také vyzvaly k přijetí dalších sankcí vůči Lukašenkově režimu. Bělorusko obvinění odmítá. K vyšetření incidentu s letadlem společnosti Ryanair přizvalo zástupce mezinárodních leteckých organizací.

Lídři v Bruselu schválili hned dva druhy sankcí. Na jedné straně vyzvali unijní aerolinky, aby se vyhnuly běloruskému vzdušnému prostoru. A znemožnili také přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU.

Celou situací se začalo také zabývat NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že nucené přistání se rovnalo státnímu únosu. NATO pak stejně jako celá sedmadvacítka požaduje okamžité propuštění zadrženého běloruského novináře.

Česká Poslanecká sněmovna v úterý odsoudila nucené přistání letadla. Tento čin podle jejího usnesení nese rysy únosu civilního letadla. Sněmovna proto v přijatém usnesení požaduje nezávislé vyšetření celého incidentu. Rovněž vyzvala běloruskou vládu k okamžitému propuštění Prataseviče i jeho přítelkyně Sofie Sapegové. Sněmovna rovněž vyzvala vládu, aby se jednoznačně postavila za spuštění účinných evropských sankcí.

Sporné videoprohlášení

Biden vyzval k mezinárodnímu vyšetření incidentu, propuštění zadržovaného Prataseviče a vyjádřil pohoršení nad videoprohlášením vysílaným běloruskou státní televizí. Pratasevič se v něm doznal k organizování hromadných nepokojů a uvedl, že ve vazbě je s ním nakládáno „maximálně korektně a v souladu se zákonem“.

Přední běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská ale uvedla, že video bylo podle ní zjevně natočeno pod nátlakem.

Také otec zadrženého Dmitrij Pratasevič je přesvědčen, že jeho syn vystoupil před kamerou z donucení. „To nejsou jeho slova, to není jeho intonace. Je nervózní, chová se, jako by byl svázaný. Zřejmě má zlomený nos, protože má jiný tvar a jsou vidět stopy pudru, také levou stranu obličeje má celou napudrovanou a trochu opuchlou,“ uvedl otec novináře.

„Tento šokující incident a video, které pan Pratasevič zřejmě natočil pod nátlakem, jsou hanebným útokem proti politickému disentu a svobodě tisku,“ citovala Bidena agentura AP. „Spojené státy americké se připojují k zemím po celém světě ve výzvě k jeho propuštění, stejně jako k osvobození stovek politických vězňů, nespravedlivě zadržovaných režimem (běloruského prezidenta) Lukašenka.“

Bílý dům kromě toho informoval, že americký bezpečnostní poradce Jake Sullivan v pondělí o incidentu hovořil s Cichanouskou a ujistil ji, že USA společně s Evropskou unií a dalšími spojenci přivedou Lukašenkův režim k odpovědnosti.

Aerolinky se vyhýbají běloruskému území

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v pondělí v reakci na vynucené přistání letu v Minsku shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku. V přijatých závěrech bruselského summitu také vyzvali unijní přepravce, aby se vyhýbali přeletům běloruského vzdušného prostoru. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU.

Několik společností od incidentu oznámilo, že se jejich stroje přeletům nad východoevropskou zemí vyhnou. Jako první se rozhodla nevyužívat vzdušný prostor nad Běloruskem lotyšská společnost airBaltic, později se k ní přidaly KLM, Lufthansa, Air France, Austrian Airlines či Finnair.

Bělorusko podle BBC budou míjet také Singapore Airlines. V současnosti na běloruském nebi podle agentury RIA Novosti létají letadla z Číny, Jižní Koreje, Turecka a Ruska a jeden spoj odletěl z Minska do Stockholmu.

Zrušit od středy letecké spojení s Běloruskem se podle BBC rozhodla také ukrajinská vláda, jak oznámil premiér Denys Šmyhal. Ukrajinským letadlům bude zakázáno nejen létat do Běloruska, ale i uskutečňovat přelety nad ním.

Český premiér Andrej Babiš předpokládá, že rovněž tuzemsko zakáže běloruským aerolinkám cesty na své území. V úterý to řekl novinářům. Podle předsedy vlády je zásadní, aby sankce za akt „státního terorismu“ dopadly na běloruský režim, a nikoli na obyvatele. „Projednám to s ministrem dopravy, vicepremiérem Karlem Havlíčkem a předpokládám, že budeme takto reagovat,“ řekl.

Belavia ruší lety do Paříže a Londýna

Běloruská národní letecká společnost Belavia zase zrušila lety do Paříže a Londýna od úterý do 30. října. Stalo se tak kvůli rozhodnutí britských a francouzských úřadů zakázat běloruským aerolinkám létat do těchto zemí a zpět. Ještě před tímto oznámením byl podle ruské redakce BBC zrušen ranní let běloruských aerolinek z Minsku do Paříže. 

Minské letiště v pondělí zrušilo nástup cestujících do letadla společnosti Lufthansa, které mělo namířeno do Frankfurtu nad Mohanem. Bezpečnostní složky stroj prohledaly a provedly opětovnou bezpečnostní kontrolu 56 lidí na palubě včetně pěti členů posádky. Letiště tento krok odůvodnilo tím, že e-mailem dostalo varování před možným teroristickým útokem. To se nepotvrdilo, píše Reuters s tím, že letoun později dostal povolení ke startu.