Belgie a Írán si vyměnily vězně, jeden byl odsouzený za pokus o bombový útok

Belgie a Írán si v Ománu vyměnily vězně. Teherán propustil belgického humanitárního pracovníka odsouzeného za údajnou špionáž výměnou za diplomata, který byl v Belgii shledán vinným z pokusu o bombový útok na setkání íránských exulantů ve Francii. Pozdě večer Belgičan přiletěl do vlasti, přímo na letišti na něj čekala jeho rodina. Výměnu jako první oznámilo ománské ministerstvo zahraničí.

Belgický premiér Alexander De Croo potvrdil, že propuštěným Belgičanem je humanitární pracovník Olivier Vandecasteele. Podle něj byl do Ománu převezen ve čtvrtek večer, převzal jej tým belgických diplomatů a následně Vandecasteele podstoupil lékařské vyšetření. „Olivier strávil 455 dní v teheránském vězení v nesnesitelných podmínkách. Nevinný,“ napsal De Croo.

Vandecasteele zhruba ve 21:30 přiletěl vojenským letadlem na základnu Melsbroek. Byl oblečený v tmavém obleku a teniskách, usmíval se a několik minut se přímo na ploše objímal s rodiči a sestrou. Stanice RTL zveřejnila video jejich setkání.

Íránský diplomat Asadolláh Asadí, kterého belgický soud v roce 2021 poslal na dvacet let do vězení za osnování bombového útoku, už je v Teheránu. Íránská státní televize odvysílala záběry, jak ho na letišti vítá ministr spravedlnosti Gholámhosejn Mohsen Edžeí a jeho zástupce Kázim Gharíb Abádí, diplomat měl přitom kolem krku květinový věnec.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján na Twitteru Asadího označil za „našeho nevinného diplomata, který byl nelegálně zatčen v rozporu s mezinárodním právem“.

Belgie má proces s Vandecasteelem za vykonstruovaný

Asadí v Belgii dostal před dvěma lety trest dvacet let vězení za osnování zmařeného bombového útoku na shromáždění exilové íránské opoziční skupiny Národní rada odporu (NCRI) u Paříže v roce 2018. Atentátu tehdy zabránila policie díky informacím od tajných služeb.

Vandecasteele byl zatčen v Teheránu v únoru 2022, letos byl odsouzen ke čtyřiceti letům vězení a 74 ranám bičem za údajnou špionáž, spolupráci se Spojenými státy proti Íránu, pašování cizí měny a praní špinavých peněz. Proces Belgie označila za vykonstruovaný s tím, že jde o odplatu za odsouzení Asadího.

Skupina, na kterou mířil zmařený útok, propuštění Asadího kritizuje

Opoziční exilová íránská Národní rada odporu (NCRI), která měla být cílem Asadího útoku, uvedla, že předčasné propuštění diplomata podpoří terorismus.

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne ale výměnu hájil. „Existuje určitý morální kompas. Když si máte vybrat, jestli osvobodíte někoho nevinného, nebo necháte jednoho či deset vinných ve vězení, pak musíte vždy zvolit osud nevinného,“ řekl stanici VRT.

V Íránu, který čelí mezinárodním sankcím, je zadržováno několik desítek osob ze Západu. Podle západních představitelů Teherán zatýkání cizinců využívá jako vyjednávací páku. Írán naopak tvrdí, že všichni cizinci jsou zadržováni v souladu s íránskými zákony a že je připraven vězně vyměnit.