Bahno smetlo auta i domy, vlaky stojí. Jižní Koreu ochromily sesuvy půdy, zemřelo přes dvacet lidí

Nejméně dvaadvacet lidí zemřelo při sesuvech půdy v Jižní Koreji. Po dalších čtrnácti osobách pátrají záchranářské týmy. S prudkými dešti se země potýká už třetím dnem a podle předpovědi zatím nemají ustávat. Opustit domovy muselo už skoro pět tisíc lidí. Úřady uzavřely stovku silnic, osobní vlaky stojí. Řada Jihokorejců se navíc ocitla bez elektřiny.

Většina obětí pochází z hornaté provincie Severní Gyeongsang. V nejhůře postižených oblastech byla během sesuvů půdy smetena auta i celé domy, sdělil místním médiím záchranář, jehož cituje BBC.

Jihokorejský premiér Han Tok-su požádal o pomoc armádu. Podle ministerstva vnitra bylo po celé zemi k 18:00 místního času (11:00 SELČ) evakuováno na 4700 lidí.

V provincii Jižní Čchungčchong, která leží v centrální části země, situaci komplikuje přetížení tamní přehrady. Každou vteřinu z ní vytéká přes 2700 tun vody. Řada nízko položených vesnic poblíž přehrady, stejně jako mnoho silnic, které je spojovaly, byly údajně zaplaveny, takže někteří obyvatelé zůstali uvězněni ve svých domovech.

Úřady navíc uvedly, že v jednom z podzemních tunelů se ocitlo pod vodou devatenáct aut, takže panují obavy, že se počet obětí bude ještě zvyšovat.

Potíže na silnicích i kolejích

V zemi vytrvale prší už třetí den a podle meteorologů se situace minimálně do středy nezlepší. Déšť poškodil elektrické vedení a další infrastrukturu po celé zemi. Uzavřeno je téměř sto silnic.

Jihokorejské železnice upozornily, že zastavují provoz všech osobních vlaků i některých rychlíků. Jeden osobní vlak v pátek vykolejil, když sesuv půdy zasypal trať, po které jel. Naštěstí nevezl žádné cestující, takže lehké zranění utrpěl jen strojvůdce.

Intenzivní déšť způsobil v posledních čtrnácti dnech záplavy a sesuvy půdy i v několika dalších zemích včetně Indie, Číny a Japonska, upozorňuje BBC. Vědci tvrdí, že oteplování atmosféry způsobené změnou klimatu zvyšuje pravděpodobnost extrémních srážek. Čím je totiž tepleji, tím více vlhkosti může atmosféra zadržovat.