Babiš po přijetí v Bílém domě řekl, že s Trumpem navázal dobrý osobní vztah

Mimořádné vysílání ČT24 k návštěvě Andreje Babiše v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Přesvědčoval ho, aby nezaváděl dovozní cla na produkty automobilového průmyslu z Evropy. Tématem schůzky byl také vývoz amerického zkapalněného plynu do Evropy. Babiš, který Trumpa obdaroval speciálně vyrobenou zbraní, je prvním českým premiérem na bilaterální návštěvě v Bílém domě od roku 2011.

Podle Babiše bylo jednání s prezidentem velice konkrétní, měl prý skvělou náladu a je to výborný společník. „Myslím, že jsem s panem prezidentem navázal celkem dobrý osobní vztah,“ řekl. Zopakoval české pozvání pro Trumpa i jeho dceru Ivanku. S tou se měl možnost seznámit. Prezident však neřekl, že by se do Česka chystal.

„Apeloval jsem na pana prezidenta, že by nebylo dobré, kdyby zaváděl cla na auta, že by to poškodilo naši ekonomiku,“ shrnul Babiš téma, které považuje za nejdůležitější. Trump mu prý řekl, že jednání s EU je těžké a postupuje pomaleji než podobné jednání s Čínou.

V otázce vojenské spolupráce ukazoval český premiér na setkání graf, z něhož je patrné české zvyšování výdajů na obranu, což je dlouhodobý požadavek Trumpa vůči partnerům v NATO. Přišla řeč i na nákup vrtulníků pro českou armádu, o zakázku mají zájem americké firmy. „Pro nás je hlavně důležité, abychom dostali dobrou cenu,“ zdůraznil Babiš. Hovořili také o kybernetické bezpečnosti.

Tématem byla i válka v Sýrii. Babiš sdělil svůj názor, že Spojené státy by se měly podílet na návratu syrských uprchlíků domů. „V ilegální migraci si notujeme, na to máme stejný názor,“ řekl.

Energetika

Hovor se dotkl také energetických témat, především plynovodů a zkapalněného plynu, který Spojené státy čím dál víc vyvážejí do Evropy. Babiš prezidentovi řekl, že kapalný plyn zatím není příliš konkurenceschopný. Potom mu vysvětlil svůj názor, že závislost v dodávkách plynu z Ruska není jednostranná. „Otázka je, kdo koho víc potřebuje. V tom případě (přerušení dodávek) by Rusko podle mého názoru i zbankrotovalo,“ sdělil premiér.

Hovořilo se i o tématu jaderné energetiky. „To jsme vzpomněli krátce,“ řekl Babiš. Informoval americkou stranu, že česká vláda se musí na soutěž na dodavatele možné stavby nových jaderných bloků v Česku teprve připravit. Bude prý transparentní a americká firma Westinghouse má při ní také šanci.

Trump se prý zajímal i o rozdělení Československa a o podobu současných vztahů mezi oběma zeměmi.

Při jednání byla americká strana zastoupena na vysoké úrovni. Kromě Trumpa s českou delegací jednali viceprezident Mike Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo, hlavní bezpečnostní poradce John Bolton, ministr energetiky Rick Perry a poradci Bílého domu pro kybernetickou bezpečnost a obchod.

Po setkání bylo také zveřejněno společné prohlášení. V něm stojí, že USA a Česká republika podporují svrchovanost Ukrajiny stejně jako pokračování sankcí proti Rusku. Na jednání o tom řeč nebyla.

Bezpečná země

Babiš na krátkém úvodním setkání párů před novináři poděkoval za přivítání a připomněl, že obě země jsou spojenci od doby, kdy USA v roce 1918 napomohly vzniku Československa. „Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,“ připomněl český premiér hlavní Trumpovo politické heslo. „Já chci totéž učinit s Českou republikou,“ dodal.

Trump pak ocenil Česko jako inovativní zemi, která je schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám. „Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi,“ shrnul americký prezident.

Andrej Babiš a Donald Trump v oválné pracovně
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Velkolepý protokol

„Ta návštěva je evidentně koncipovaná jako něco velmi velkolepého. Ve Washingtonu se tomu říká ofenziva šarmu,“ zhodnotil ve speciálním vysílání ČT podobu přijetí bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský. Dodal, že premiéři bývají ve Washingtonu většinou přijímáni skromněji a Babiš byl přijat v aranžmá, které je vyhrazeno hlavám státu. „Má to svůj protokolární a zřejmě i symbolický význam. Teď jde o to, aby to mělo také nějaký věcný význam pro naše vzájemné vztahy a jejich budoucnost,“ podotkl.

Bývalá poradkyně amerických prezidentů v oblasti etikety Eliška Hašková Coolidge poté upozornila, že v případě pracovního formátu návštěvy není obvyklé, že se setkávají páry. Pozvání pro Moniku Babišovou může podle ní potvrzovat, že Trump Babiše přijal jako šéfa výkonné moci. Role manželek vrcholných politiků je podle ní velmi důležitá.

Manželé Babišovi a Trumpovi v oválné pracovně
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Myslím si, že úvod proběhl v přátelském duchu a symbolika byla zachována tak, jak má při přátelském setkání být,“ doplnil je bývalý šéf protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt.

Babiš na konec čtvrtečního programu položil květiny k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. Zmínil, že první československý prezident celý život podporoval česko-americké vztahy. Masaryk se narodil 7. března.

Andrej Babiš a Hynek Kmoníček před sochou TGM ve Washingtonu
Zdroj: ČT24

Intuitivní politici

Ještě před schůzkou řekl Babiš v Událostech ČT: „Máme podobný přístup k politice. On také jedná intuitivně.“ Nijak speciálně se na ni prý nepřipravoval, protože předpokládal, že si jako dva obchodníci budou rozumět. 

Premiér obdaroval na schůzce Trumpa pistolí CZ 75 z unikátní série Republika zhotovené k příležitosti stého výročí vzniku Československa. Česká zbrojovka vyrobila celkem sto kusů. 

Dar Andreje Babiše pro Donalda Trumpa
Zdroj: ČT24

Zbraň má speciální výrobní číslo 1946, což je rok narození amerického prezidenta. Při výrobě pistole bylo použito i čtyřiadvacetikarátové zlato. Prezident Trump dárek od českého premiéra dostal ve speciální dřevěné kazetě s věnováním.

První dáma Spojených států Melania Trumpová dostala náušnice z českého granátu. Ty jí u klenotníka Roberta Hájka nechala navrhnout Babišova žena Monika. Každému z devíti Trumpových vnoučat pak po české návštěvě zůstanou pastelky z „limitované edice“ Koh-i-noor Hardtmuth.

Saxofon, kniha či zbraň. Dary pro americké prezidenty musí být originální (zdroj: ČT24)