Australští záchranáři se snaží pomoci stovkám uvázlých velryb. Šanci mají jenom několik dní

Události ČT: Záchrana uvázlých velryb v Austrálii (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody se u břehu australského ostrova Tasmánie snaží zachránit životy obřího hejna velryb, které čítá zhruba tři sta kytovců. Velryby uvázly v mělkých pobřežních vodách a zhruba třetina už uhynula. Záchranáři se je teď snaží dostat na volné moře. K unikátní záchranné operaci se přidali i tamní policisté a místní rybáři.

Záchranáři musí jednat velmi rychle, odborníci odhadují, že pokud přežije stovka velryb, bude to velký úspěch. Práci však komplikuje zima, časté střídání přílivu s odlivem a také rozměry mořských savců. Kulohlavci měří až sedm metrů, jejich hmotnost je čtyři a půl tuny. 

Ti, kteří se na záchraně velryb podílí, tvrdí, že už se museli smířit s tím, že spoustu velryb zachránit nedokážou. Za vítězství považují každého jedince, kterého se podaří vrátit do volného moře. Několika kytovcům už pomohli, a to hlavně díky asistenci rybářů a jejich lodí.

Záchranu může komplikovat nářek uvázlého stáda

Vyproštění jedné velryby zabere i několik hodin. Záchranáři musejí pod několikatunovým zvířetem napnout řemen a utáhnout smyčku, kterou je pak potřeba připevnit za jedno z rybářských plavidel. Vyhráno však definitivně nemají ani ve chvíli, kdy se velryba ocitne v hlubších vodách. Někteří jedinci mají tendenci vracet se za ostatními uvázlými velrybami, jakmile uslyší jejich nářek. 

Zhruba 160 savců, kteří jsou v mělkých vodách poblíž přístavu Mekvarie, má šanci na přežití zhruba do soboty. Poté by měla hladina klesnout ještě níž, což může být pro velryby smrtelné.