TÉMA

Kytovec

Kosatka se ujala malého kulohlavce. Vzácná ukázka mezidruhové adopce, radují se vědci

Zvířata si adoptují zástupce jiného druhu jen zcela výjimečně, nejčastěji, když je k tomu nějak přiměje člověk. Vědci teď ale zaznamenali pozoruhodný příběh, ke kterému došlo pod mořskou hladinou. V srpnu 2021 pozorovali mořští biologové u západních břehů Islandu samici kosatky, jež plavala bok po boku s mládětem kulohlavce. Podle odborníků se jedná o první zdokumentovaný případ takové mezidruhové adopce.
11. 3. 2023|

Amerického potápěče pozřela velryba, po chvíli ho ale zase vyplivla

Profesionálního lovce humrů Michaela Packarda z Massachusetts v pátek na chvíli pozřel keporkak. Muž v něm pobyl i s dýchacím přístrojem na zádech asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl. Šestapadesátiletý Packard byl přesvědčený, že nadešla jeho poslední chvíle, a loučil se v duchu s rodinou. Po propuštění z nemocnice to řekl v rozhovoru s televizní stanicí WBZ.
12. 6. 2021|

Australští záchranáři se snaží pomoci stovkám uvázlých velryb. Šanci mají jenom několik dní

Ochránci přírody se u břehu australského ostrova Tasmánie snaží zachránit životy obřího hejna velryb, které čítá zhruba tři sta kytovců. Velryby uvázly v mělkých pobřežních vodách a zhruba třetina už uhynula. Záchranáři se je teď snaží dostat na volné moře. K unikátní záchranné operaci se přidali i tamní policisté a místní rybáři.
23. 9. 2020|