Americké síly v Rudém moři sestřelily dron a střelu jemenských hútíů

Americké námořnictvo během čtvrtka sestřelilo v jižní části Rudého moře dron a protilodní balistickou střelu, které vyslali jemenští povstalci hútíové. Ve svém pátečním prohlášení to uvedlo velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Podle něho se jednalo o 22. pokus povstalců o útok na mezinárodní plavidla od 19. října.

„Žádná z osmnácti lodí v oblasti nebyla poškozena a nejsou hlášena žádná zranění,“ oznámil CENTCOM ve svém prohlášení na sociální síti X.

Hútíové, kteří ovládají severozápad Jemenu, zintenzivnili své útoky v Rudém moři od začátku konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy ze 7. října. Jemenští povstalci útočí proti lodím, které považují za napojené na židovský stát, a to v rámci solidarity s palestinským územím, které Izrael bombarduje a obléhá.

Spojené státy, které jsou hlavním spojencem Izraele, v oblasti spolu s dalšími zeměmi hlídkují v rámci mezinárodní koalice na ochranu námořní dopravy před útoky hútíů, region je strategicky významný pro přepravu zboží.

Útoky hútíů v Rudém moři

Obětí hútíjského útoku se během prosince stal také tanker Strinda norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Plavidlo tehdy zachvátil menší požár, posádka však vyvázla bez zranění. V listopadu hútíové unesli loď Galaxy Leader. Prohlásili, že flotilu, ke které unesená loď patří, spoluvlastní izraelský magnát Abraham Ungar, jeden z nejbohatších Izraelců a vlivný zákulisní hráč tamní politiky.

Majitel lodi, společnost Galaxy Maritime Ltd z ostrova Man, popsal, že na palubu se ozbrojenci dostali za použití vrtulníku. „Následně byla ztracena veškerá komunikace s lodí,“ dodala firma s tím, že podle ní se loď nachází v přístavu Hudajdá na pobřeží Rudého moře, který kontrolují hútíové.

Šíitští povstalci jsou podporováni Íránem, bojují proti mezinárodně uznané ústřední vládě v Jemenu od roku 2014. Na stranu vlády se v roce 2015 postavila koalice zemí vedená Saúdskou Arábií. Rebelové se od té doby podle agentury Reuters stali významnou vojenskou silou v regionu. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.

Útoky v Rudém moři jsou pro hútíe strategickou příležitostí, míní Emile Hokayem, odborník z Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně. Mohou se díky nim v arabském světě prezentovat jako „ochránci utlačovaných“, napsal server The Economist.