Americké firmy mohou Česku prodat techniku pro modernizaci armádních letadel

Americké ministerstvo zahraničí schválilo, aby firmy z USA Česku případně prodaly techniku pro modernizaci bitevníků AH-1Z a vrtulníků UH-1Y v hodnotě asi 650 milionů dolarů (13,8 miliardy korun), informovalo americké ministerstvo obrany. Na kontraktu by se podílely hlavně firmy Bell Helicopter, Textron a General Electric. Česká armáda má z USA získat 12 nových vrtulníků a osm starších strojů. Po renovaci bude mít osm starších vrtulníků stejné vybavení jako 12 nových, uvedlo ve středu české ministerstvo obrany.

Pentagon uvedl, že Česko požádalo o možnost nakoupit techniku a služby pro modernizaci šesti bitevních vrtulníků AH-1Z Viper a dvou strojů UH-1 Venom. Jde například o motory, různá navigační zařízení, vysílačky, kulomety M240 nebo systémy pro elektronickou válku.

Tento obchod by podle USA posílil schopnost Česka vytvořit a udržovat silné obranné kapacity. Zároveň by znamenal podporu pro zahraniční politiku a národní bezpečnost Spojených států, protože posílit bezpečnost partnera z NATO je důležitou součástí pro zajištění míru a stability v Evropě, píše se v oznámení Pentagonu.

Osm starších vrtulníků Spojené státy předají Česku za jeho pomoc Ukrajině napadené Ruskem. Uvedená částka 650 milionů dolarů představuje celkovou hodnotu zakázky, tedy hodnotu darovaných vrtulníků, renovačních prací a dalšího vybavení, uvedl mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

„Česká republika bude platit necelou polovinu této částky, přičemž naprostá většina těchto peněz bude uhrazena z daru 306 milionů dolarů, které ČR dostala jako částečnou kompenzaci své pomoci Ukrajině,“ doplnil mluvčí.

Modernizace i simulátor

Peníze podle Táborského půjdou nejen na modernizaci, ale také na pořízení dalšího simulátoru pro vrtulníky UH-1Y Venom, simulátoru na údržbu vrtulníků, dalších náhradních dílů a nezbytného vybavení. „U samotných vrtulníků jde o plně funkční stroje, které se nyní budou upravovat tak, aby šlo o stejný typ, jako jsou nové stroje,“ podotkl mluvčí. „Starší stroje budou mít zcela stejné vybavení a jeho uspořádání jako budou mít vrtulníky nové,“ doplnil.

Česká armáda tak bude disponovat celkem deseti AH-1Z a deseti UH-1Y. Nových bude osm strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper.