Američané vyzvali Rusy k propuštění novinářky Kurmaševové

Horizont ČT24: Odsouzená novinářka (zdroj: ČT24)

Americké velvyslanectví v Moskvě v úterý vyzvalo k propuštění rusko-americké novinářky Alsu Kurmaševové, která pracuje pro Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Ruský soud ji podle agentury AP v pátek odsoudil k šesti a půl roku vězení.

Soud uznal novinářku vinnou z šíření toho, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Šéf RFE/RL Stephen Capus už dříve proces i rozsudek nad Kurmaševovou označil za výsměch spravedlnosti.

„Ze zpráv médií víme, že v případě Alsu Kurmaševové padl rozsudek... Je to smutný den pro žurnalistiku v Rusku,“ uvedla ambasáda USA na platformě Telegram.

Je to zásadová novinářka, uvedlo velvyslanectví

Diplomatická mise označila Kurmaševovou za zásadovou novinářku přinášející objektivní zpravodajství.

„Svobodný a nezávislý tisk je jádrem demokracie, umožňuje voličům činit informovaná rozhodnutí a pohání veřejné činitele k odpovědnosti,“ dodalo velvyslanectví. Vyzvalo přitom Rusko, aby propustilo kromě Kurmaševové také další vězněné novináře a takzvané vězně svědomí.

Mluvčí ambasády podle agentury Reuters upozornil, že ruské úřady dosud neudělily diplomatické misi konzulární přístup k vězněné novinářce.

Kurmaševová do Ruska odcestovala loni v květnu z rodinných důvodů. V červnu téhož roku ji před zpátečním letem zadrželi na letišti v Kazani a úřady jí zabavily americký i ruský pas. Novinářka poté v Rusku čekala na vrácení cestovních dokladů. V říjnu ji úřady obvinily z porušení zákona o zahraničních agentech, konkrétně z toho, že se sama nepřihlásila úřadům jako takzvaná zahraniční agentka.

Proces byl tajný

Podle médií ruská justice obvinila reportérku také z šíření falešných zpráv o armádě. Úřady klasifikovaly proces jako tajný, a nejsou tak k dispozici žádné podrobnosti o povaze obvinění proti Kurmaševovové, upozornila AP. Za lživé označují ruské úřady a soudy veškeré informace, které jsou v rozporu s oficiální interpretací Moskvy ohledně ruské války proti sousední Ukrajině.

Kurmaševová dlouhodobě žije s manželem a dvěma dcerami v Praze. Pracuje pro RFE/RL, které financuje americký Kongres. Ruské úřady stanici už dříve zařadily na svůj seznam takzvaných zahraničních agentů a později ji označily i za nežádoucí organizaci. Označení jsou považována za jedny z prostředků k potlačování kritiků ruského režimu.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí uvedl, že česká diplomacie bude pokračovat v boji za propuštění Kurmaševové a za spravedlnost pro další politické vězně.

Ve stejný den byl odsouzen také reportér Gershkovich

Verdikt nad žurnalistkou podle AP padnul v pátek, tedy ve stejný den, kdy soud v Jekatěrinburgu poslal na šestnáct let do vězení amerického reportéra listu The Wall Street Journal Evana Gershkoviche, jehož shledal vinným ze špionáže. Americký prezident Joe Biden v reakci na verdikt nad tímto novinářem uvedl, že ho v Rusku odsoudili za to, že je žurnalista a Američan. Spojené státy dál usilují o jeho propuštění.

Rychlé a utajené soudní procesy s Kurmaševovou a Gershkovichem vyvolávají naději na možnou výměnu vězňů mezi Moskvou a Washingtonem, podotkla AP. Moskva v případě Gershkoviche už dříve naznačila, že výměnu nevylučuje, ale uvedla, že nejprve musí padnout rozsudek. V ruských věznicích je několik amerických občanů.

Soukup: Gershkovich má šanci na výměnu

Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup soudí, že ruské tažení proti novinářům je už dlouhodobější. „Když pracují pro ‚nepřátelské‘ organizace typu Svobodná Evropa nebo se pouštějí do témat jako ruský zbrojní průmysl a lidé, kteří v něm pracují, budou muset počítat s důsledky.“ Ve vězení je pak čekají velmi těžké podmínky. Také přístup ke zdravotní péči je tam velmi omezený, zmínil Soukup.

U Gershkoviche novinář podle různých náznaků očekává budoucí výměnu za ruského vězně v USA, „něco se tam rýsuje“. Naopak u Kurmaševové to tak podle něj zatím nevypadá.