Zoo v Hluboké přivítala tropické pavouky

Hluboká nad Vltavou – Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou uspořádala výstavu pro nebojácné typy. Do jednoho pavilonu nechala převézt obří tropické pavouky. Pochodující exempláře pocházejí zejména z jižní Ameriky a ve skleněných teráriích budou cuchat nervy návštěvníků až do poloviny ledna příštího roku.

Všechny pavouky zapůjčil Centru ekologických studií hlubocké zoo soukromý chovatel Ladislav Nerad z Táborska. Jedním z jeho výstavních kusů je například dvanácticentimetrový sklípkan. Jedno kousnutí sice člověku nezpůsobí smrt, může však zanechat nepříjemné následky včetně ochrnutí, jak poznamenal pracovník zoo Ivan Kubát.

V teráriích je celkem 12 druhů pavouků, převážně zemních a stromových sklípkanů. V posledních třech letech zájem o tyto druhy mezi chovateli roste. Pavouci velkých rozměrů totiž potřebují minimum péče – přiměřeně malé terárium, teplotu nad 20 stupňů Celsia, misku s vodou a vlhký substrát. Odrostlý pavouk navíc vydrží o hladu i čtyři týdny.

Správci zahrady však nechtějí návštěvníky pouze děsit, a proto poprvé všechny výběhy pro zvířata rozsvítili a umístili do nich 640 tisíc žárovek. Pavouci budou v teráriích odpočívat pouze několik týdnů, pak se opět vrátí chovateli.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)