Procházka po nepostavených domech. Virtuální prohlídka ukáže nerealizované návrhy Dušana Jurkoviče

Muzeum luhačovického Zálesí oslavuje 150 let od narození architekta Jurkoviče (zdroj: ČT24)

V Luhačovicích si připomínají 150 let od narození slovenského architekta Dušana Jurkoviče, který zdejším lázním vtiskl nezaměnitelnou tvář. Místní muzeum proto připravuje speciální kabinet Dušana Jurkoviče, kde se návštěvníci díky virtuální prohlídce projdou po jeho nikdy nepostavených domech.

Jurkovičův rukopis, typický fantazií, citem pro ornament, barvu i materiál, stejně jako úctou k přírodě a folklornímu odkazu předků, zřejmě nejřetelněji nese luhačovický ústřední lázeňský dům – do jehož názvu se propsalo i architektovo jméno.

Staveb ovšem Jurkovič pro moravské lázně navrhl mnohem víc, do současnosti se jich dochovalo osm. Většina dnes představuje opravenou chloubu Luhačovic, například Sluneční lázně však na omlazovací kůru zatím čekají. Některé architektovy návrhy navíc zůstaly jenom na papíře.

„Tyto nerealizované projekty bychom rádi v kabinetu Dušana Jurkoviče zpřístupnili návštěvníkům,“ řekla vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

Iluze domů, realita křesel

Návštěvníci si budou moci nikdy nepostavené domy prohlédnout díky moderním technologiím. Virtuální počítačová prohlídka se zatím teprve tvoří. Její autor ji usilovně zdokonaluje a doplňuje detaily.

Výsledná iluze, jasná představa o neuskutečněném snu, má být dokonalá díky počítačové animaci. Na ostatní poklady už si badatelé budou smět i sáhnout.

„K dispozici repliky sedacího nábytku, které vytvořili studenti Střední odborné školy v Luhačovicích podle nábytku navrženého Dušanem Jurkovičem. Nebo album místopisných luhačovických pohlednic, které si sám architekt Dušan Jurkovič vytvořil v období, kdy tady už v Luhačovicích nepůsobil,“ vysvětlila Petráková.

Díky nově získaným a zpřístupněným dokumentům teď badatelé poznají líp architektovo dílo i soukromí. „Práce lidu našeho je dokumentační fotografické dílo Dušana Jurkoviče, ve kterém se projevil jako etnograf,“ dodala Petráková. Pohled do jeho světa se díky novému kabinetu v luhačovickém muzeu poprvé otevře v den stého výročí vzniku Československa, 28. října.