Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta. Bolavému místu Hradce Králové má ulevit od kolon

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Vzniknou nové podchody a také přibude odbočovací pruh ve Zborovské ulici. Úpravy budou stát 634 milionů korun, na investici se podílí Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj i město.

Křižovatka Mileta je jedním z bolestivých dopravních míst Hradce Králové. Ze Zborovské ulice na ní najíždějí na Gočárův okruh auta z největšího městského sídliště Moravského Předměstí. Vyjíždí se tudy také z areálu fakultní nemocnice a z univerzitního kampusu. Rekonstrukce, která ve čtvrtek oficiálně začíná, má zvýšit její kapacitu a zkrátit kolony, které se před křižovatkou tvoří.

Součástí rekonstrukce bude stavba tří podchodů pro chodce a cyklisty, úprava chodníků, zastávek MHD a veřejných prostranství. Pro silniční dopravu bude zásadním přínosem stavba bypassů, které umožní plynulé odbočování doprava.

Zborovské ulici by měl odlehčit čtvrtý pruh před křižovatkou. Nově by tedy měly být dva pro auta odbočující doprava a dva pro odbočení doleva. Zároveň se výrazně změní podoba další křižovatky jižně od té na okruhu, nově bude možné najet z třídy Edvarda Beneše rovnou do Zborovské. Do této křižovatky bude nově ústit i výjezd z fakultní nemocnice.

Zatímco po rekonstrukci by měly být poměry na křižovatce Mileta lepší, nejprve musí řidiči, ale i chodci či cestující v MHD přetrpět dvouleté období s výraznými dopravními omezeními. V první fázi prací bude křižovatka po okruhu průjezdná pouze jedním pruhem místo obvyklých dvou.

Z křižovatky již před zahájením prací zmizela část trolejbusového vedení. Zároveň se v pondělí přesunula zastávka Heyrovského od křižovatky až za čerpací stanici.