Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie

Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.

„Ve věci vyškrtnutí voličů z voličského seznamu nebylo zjištěno, že by došlo ke spáchání protiprávního jednání,“ uvedla Gazdošová. Policie se podle ní dál nezabývá ani dalšími případy, které se týkají komunálních voleb v Moldavě. Ani jedno jednání nevedlo k zahájení trestního stíhání.

Vedení obce ze seznamu vyškrtlo celkem 46 lidí. Pár dní před konáním voleb vydalo sdělení, ve kterém informovalo o vyřazení osob ze seznamu voličů. Nově zapsaní obyvatelé podle vedení obce na místě fakticky nežili, měli se nastěhovat jen proto, aby mohli volit určité volební uskupení.

Podle obce neměly dotyčné osoby v Moldavě vůbec právo volit. Její vedení se odkazovalo na nálezy Ústavního soudu, který v roce 2011 rozhodoval o účelovém přihlašování voličů k trvalému pobytu v obcích Karlova Studánka na Bruntálsku a Hřensko v okrese Děčín. Ústavní soud tehdy upozornil, že obstarávání hlasů může být lehký nástroj pro manipulaci výsledků voleb. „Těmto praktikám lze do jisté míry předejít ve fázi sestavování seznamu voličů tím, že osoby hlášené k trvalému pobytu toliko formálně z něho budou vyškrtnuty,“ uvedl soud.

V Moldavě se musely konat opakované volby

Předseda volební komise Oldřich Kozler ale vyškrtnutým osobám umožnil hodit hlasovací lístek do urny. Kozlera nominovalo do komise hnutí SPD, které volby napoprvé vyhrálo. Získalo necelých 29 procent. Druhé skončilo s 26,16 procenta hlasů uskupení Otevřeně k všem, za které kandidovala Lenka Nováková. Ta předtím nechala jako starostka voliče ze stálého seznamu vyškrtnout.

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil, aby se volby opakovaly. Byly podle něj neplatné. Soud zároveň zmínil, že je nutné, aby volební komise aktuální stav seznamu voličů respektovala. „Okrsková volební komise proto není v průběhu hlasování ve volbách oprávněna přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze stálého seznamu voličů a jeho dodatku pro absenci faktického pobytu v obci,“ uvádí soud ve svém rozhodnutí z 24. října 2022.

Lídryně SPD hovořila o svévoli starostky

Opakované volby se proto konaly v lednu letošního roku. Vedení Moldavy opět nechalo vyškrtnout část voličů. Hlasovat tentokrát nebylo povoleno 38 osobám, volební komise se držela seznamů a tentokrát je vhodit lístek do urny nenechala. Volby v Moldavě vyhrálo uskupení Otevřeně k všem se ziskem 33,66 procenta hlasů. Hnutí SPD skončilo na posledním čtvrtém místě. Získalo lehce přes třináct procent hlasů.

S vyškrtnutím osob nesouhlasilo hnutí SPD – lídryně Iveta Boudišová uvedla, že se jednalo o svévoli starostky. „Vyškrtla některé účelově,“ řekla Boudišová.

Kvůli opakovaným volbám obdržel soud celkem třiadvacet návrhů, které zpochybňovaly platnost hlasování. Ústecký krajský soud ale všechny zamítl. Volby ze 7. ledna 2023 tak prohlásil za platné. Zastupitelstvo pak na svém ustavujícím zasedání 13. února zvolilo znovu Lenku Novákovou jako starostku.