Všechno jinak: Stavbaři se na R6 vrátí zřejmě ještě letos

Bošov/Lubenec - Přerušená stavba rychlostní silnice R6 z Bošova do Lubence bude pokračovat. Starosty obcí mezi Prahou a Karlovými Vary o tom dnes informovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Ještě před měsícem přitom ministerstvo dopravy tvrdilo, že následujících 10 let se na R6 stavět nebude. Práce by mohly znovu začít ještě letos.

V květnu 2010 začala stavba rychlostní silnice mezi Bošovem a Lubencem. Po třech měsících kvůli nedostatku peněz skončila. Ještě letos se ale mají stavbaři vrátit. „V současné době jsme už vyzvali zhotovitele, aby předložil aktualizovaný harmonogram,“ uvedl Martin Leichter, ředitel ŘSD Karlovy Vary.

Obrat přinesl nový ministr dopravy

Před měsícem přitom nový strategický plán stavby silnic s R6 až do roku 2023 nepočítal. Změna nastala s výměnou ministra dopravy a po jeho schůzce s karlovarským hejtmanem. „Stavba toho úseku byla zařazena mezi náhradní projekty, na které bychom už nyní mohli čerpat evropské peníze, ten úsek jsme vybrali s ohledem na to, že už byl rozestavěný,“ sdělil Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Do dvou let by mohlo být hotovo

Podle mluvčího by případná další výměna ministrů neměla mít na rozhodnutí žádný vliv. Pokud stavební práce začnou skutečně ještě letos, zhruba čtyřkilometrový úsek by měl být hotový do dvou let. Pokračovat má i příprava obchvatů čtyř obcí, kterými denně projede až 10 tisíc aut. Jako první se dočkají Lubenec a Řevničov. Největší problém je ale s výkupem pozemků - u Lubence stát vykoupil teprve čtvrtinu z nich, naopak u Řevničova už má více než polovinu.

Stavba R6 z Lubence do Bošova bude pokračovat (zdroj: ČT24)