Vody je málo, v mnoha obcích přitom poptávku po ní násobně zvyšují turisté

Události v regionech: Kvůli suchu a náporu turistů dochází voda (zdroj: ČT24)

Kombinace sucha a velkého množství ubytovaných turistů znamená, že v některých obcích vysychají zdroje vody. Zatímco kvůli suchému počasí vody v nádržích i pod zemí ubývá, třeba na šumavské Kvildě se poptávka po ní o prázdninách zvyšuje až patnáctkrát. Nezbývá pak než obnovit starší, dříve zrušené zdroje.

Problém s nedostatkem vody se týká v letošním horkém a poměrně suchém létě mnoha obcí, do kterých ve velkém přijíždějí turisté. Například na Šumavě se počet obyvatel po přičtení turistů zvyšuje patnáctkrát, ale podobné to je i v méně proslulých destinacích, jako je Hnačov na Klatovsku, kam se lidé sjíždějí zkrátka proto, že je u obce kemp a rybník s koupalištěm.

Kemp sice po modernizaci místních vrtů přestal odebírat užitkovou vodu z rybníku, ale letos musel čerpadla znovu spustit. „U každého zdroje je posilující vrt, nicméně s vodou jsme nadoraz a hlídáme si, aby se nestalo, že dojde,“ zdůvodnil hnačovský starosta Jiří Šebesta.

Užitková voda se v kempu používá zejména na splachování záchodů. Ke sprchování je sice potřeba pitná voda z vrtů, ale tu obec reguluje. Osprchování stojí dvacet korun, přičemž systém hlídá nejen dobu sprchování, ale i spotřebu vody.

Jsou i obce, kde problém nepředstavují turisté, ale rozvoj, kterému kapacita vodojemů nestačí. Například v Břasích na Rokycansku byl systém projektovaný pro stovku vojáků v nedalekých kasárnách. Teď je ale odběr desetkrát větší a podle starosty Miroslava Kroce kapacita už sotva pokrývá denní spotřebu.