Veterináři začnou intenzivně kontrolovat vepřové z dovozu. Obávají se dalšího zavlečení afrického moru prasat

Státní veterinární správa se zaměří na vepřové ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji se zmírňují opatření proti africkému moru prasat, v Evropě se ale nákaza šíří dál. Státní veterinární správa proto začala intenzivně kontrolovat dovážené vepřové. Zaměří se hlavně na maso z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska, tedy ze zemí, kde nemoc napadla buď domácí, nebo divoká prasata.

Bojovat s dalším zavlečením afrického moru prasat budou veterináři, vepřové maso kvůli nákaze kontrolují i na jihu Moravy. Sami výrobci s tím žádné náklady ani starosti nemají. Státní veterinární správa se o všechno postará sama.

Například z kuřimského závodu Steinex každý den odvezou 22 tun zpracovaného masa. Šunky i párky jsou z 60 procent ze zahraničních surovin. Jaromír Steinhauser s masem pracuje už čtvrt století, kontroly zavedl i vlastní.

„U každého zahraničního masa probíhá samozřejmě vizuální kontrola. Dále se zkontrolují veškeré průvodní doklady o tom, že bylo maso vyšetřeno, že je zdravotně nezávadné,“ popsal Jaromír Steinhauser z firmy Steinex.

Africký mor prasat si sami hlídat nemusejí. „Pro nás to žádná zátěž není. Je to zátěž pouze pro státní veterinární správu. Namátkově přijedou, dvakrát až třikrát v týdnu, odeberou vzorky,“ dodal Steinhauser.

Souhlasí s ním i Karel Pilcik ze společnosti Krásno. „Omezuje nás to lehce, ale není to nic, co bychom nedokázali uřídit,“ řekl.

Kontroly se rozšíří i na země, kde nákazu oficiálně nezaznamenali

Veterináři vždy odeberou vzorek o minimálně 200 gramech. První odběry kvůli africkému moru prasat z kuřimského závodu odvezli v úterý ráno. Testovat se budou ve třech laboratořích v Jihlavě, Praze a Olomouci. Výsledky sice pravděpodobně dorazí už ve středu, čekat na ně ale nemusejí. Šunku z čerstvých kýt začnou vyrábět hned ráno. Pokud by se v mase objevila DNA nákazy, začalo by stahování závadných produktů z trhu.

Vepřového masa je v Česku nedostatek, a proto se ve velkém dováží. Za minulý rok to bylo skoro 264 tisíc tun. Nejvíce masa se do tuzemska nakupuje ze sousedního Německa, poté následuje Španělsko, Polsko a Belgie. Naopak vepřové, které se z Česka vyváží, putuje nejčastěji k sousedům na Slovensko.

Podle Státní veterinární správy se ze zemí s výskytem afrického moru prasat měsíčně dovezou až 4 tisíce tun masa. Veterináři je dosud testovali namátkově, od začátku října ale kontroly zintenzivní. Zaměřit by se měli také na vepřové, které do Česka putuje ze zemí bez prokázaného výskytu nákazy.