Kontroly dovozu vepřového na mor nebudou. Ministerstvo ustoupilo námitkám Evropské komise

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých měli příjemci dováženého vepřového masa kontrolovat zboží na africký mor prasat, se od úterý vypisovat nebudou. Změnu v pondělí oznámilo ministerstvo zemědělství. Podle informací z 27. září se povinnost měla vztahovat na dovozce ze zemí, kde se nemoc vyskytuje. Ministerstvo zemědělství tak ustoupilo námitkám Evropské komise. Nově plánuje plošné kontroly, které bude provádět Státní veterinární správa.

„O situaci v oblasti afrického moru prasat budu v nejbližších dnech intenzivně jednat s eurokomisařem (pro zdraví a bezpečnost potravin) Vytenisem Andriukaitisem a do budoucna nevylučuji ani eventuální zavedení mimořádných veterinárních opatření,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Podle něj je ministerstvo pod velkým tlakem komise a to by mohlo mít do budoucna negativní dopady na české zemědělství a potravinářství. „Na jedné straně chápu obavy komise z ohrožení trhu s vepřovým masem, na druhé straně je mojí prioritou ochrana bezpečnosti a zdraví chovů prasat v České republice,“ dodal ministr.

Podle ministerstva dosavadní opatření na utlumení choroby stála Českou republiku 300 milionů korun, kdyby se rozšířila do chovů prasat, šlo by o miliardy.

Původní plán ministerstva počítal s tím, že vepřové i vedlejší živočišné produkty z prasat nebo maso z divokých prasat bude moci na trh až po kontrole. Povinnost se měla vztahovat na všechny tuzemské provozovatele potravinářských podniků dovážejících produkty z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska nebo Rumunska. Za nesplnění povinností měla hrozit až dvoumilionová pokuta.

Čeští příjemci podle veterinářů v současnosti odebírají ze zemí s výskytem moru zhruba tři tisíce zásilek vepřového masa v celkové hmotnosti kolem čtyř tisíc tun měsíčně. Veterináři letos odebrali na testování afrického moru prasat přes sto vzorků, ani v jednom ho nezjistili.

Ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina dříve řekl, že plošný příkaz ke kontrolám je těžko zdůvodnitelný. Podle něho EU totiž obecně volá po regionalizaci, což znamená posuzování rizik v rámci menších území, než jsou celé státy. Situace v Belgii je navíc podle něj podobná jako v ČR, kdy se choroba nedostala do komerčních chovů.

Mor je na ústupu

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé v červnu 2017 na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města ho veterináři dosud potvrdili u více než dvou set uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. 

Situace se zlepšila a Státní veterinární správa v pondělí odvolala nařízení o ohrazení vysoce rizikové oblasti, ve které se nákaza vyskytovala.