Vědci z Brna a Vídně sní o silikonovém údolí u Dunaje

Vídeň - O možnostech dalšího prohloubení spolupráce mezi vysokými školami v Brně a v Rakousku jednají dnes a ve čtvrtek ve Vídni a v dolnorakouské Kremži představitelé brněnských univerzit. Tématem jednání je i zapojení slovenských vysokých škol z Bratislavy a Trnavy a případně i budapešťských univerzit. Místní sdělovací prostředky o této vizi dokonce občas mluví jako o projektu silikonového údolí u Dunaje, podle vzoru vysoké koncentrace vědecko-výzkumných institucí v Kalifornii.

Tento podunajský prostor, v němž je na rozloze zhruba 50.000 kilometrů čtverečních soustředěno velké množství vysokoškolských pedagogických i vědeckých kapacit, má skutečně obrovský rozvojový potenciál, soudí Othmar Huber, předseda rakouského Institutu pro dunajský prostor a střední Evropu (IDM), který návštěvu zástupců Masarykovy univerzity Brno a Technické univerzity Brno organizuje.

Kromě jednání s vídeňskými univerzitami a prezentace pro tisk je součástí návštěvy také setkání se zástupci rakouských výrobních podniků, které chtějí univerzitní představitelé do společných projektů zapojit. Dnes bude podepsána také nová dohoda o spolupráci mezi technickými univerzitami Brna a Vídně a ve čtvrtek je na programu jednání se zástupci univerzity v Kremži.

„Hlavním cílem nynějších prezentací je zkoumání možností společného postupu při uskutečňování vědeckých a výzkumných projektů a koordinace při plánování strategických investic, například do nákladných vědeckých přístrojů či laboratoří,“ řekl ČTK prorektor Technické univerzity Brno Jaroslav Fiala. „Chceme nabídnout směry našeho výzkumu, ve kterých jsme silní a mohli bychom pomoci našim partnerům.“

„Spolupráce brněnských a vídeňských vysokých škol není ničím novým a například výměna studentů a profesorů má již dlouhou tradici. Teď jde ale o to, co nejefektivněji využít významné dotace do jihomoravského vysokého školství ve výši 500 milionů eur, kterou dostaneme převážně z Evropské unie,“ dodal prorektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.