Věda v ulicích Plzně

Plzeň - V západočeské metropoli si dnes na své přišli všichni, kdo holdují objevům. Vůbec poprvé se tu veřejnost mohla zúčastnit projektu Věda v ulicích. Uspořádala ho Akademie věd ve spolupráci se Západočeskou univerzitou. Projekt mapuje vývoj české vědy - její historii, současnost i budoucnost.

Vědci rozložili své stany na nejrušnějších plzeňských ulicích. V provizorních laboratořích přibližují veřejnosti nové poznatky z různých vědeckých oborů. „To, co tady mám já zrovna před sebou, to jsou takové dvě fyzikální hračky, které vypadají na první pohled jako perpetum mobile, protože se neustále pohybují,” představuje první pokusy vedoucí katedry fyziky Západočeské univerzity v Plzni Karel Rauner. Jejich vysvětlení je jednoduché – pomocí vědy. „Vyjeli jsme z laboratoří, naložili jsme různé pokusy, zkumavky a vyrazili jsme do stanů, do ulic a do budov v okolí města Plzně,” dodává koordinátora projektu Jana Pradlová.

Žáky základních i středních škol zaujaly praktické ukázky vědců, které si mohli sami vyzkoušet. Děti se shodují na tom, že názornou ukázkou lépe pochopí jakýkoli pokus či teorii.

Nové objevy českých vědců jsou podle odborníků více známé v zahraničí než doma. Akce tohoto typu by to ale měly do budoucna změnit. „Ve světě vidíme, že jsou moderní popularizační prvky trošičku jiné – vědu a techniku dostat do ulic k veřejnosti, takže jsme se pokusili v Plzni poprvé toto udělat,” říká Pradlová

Věda v ulicích by měla podle organizátorů oslovit laickou veřejnost a seznámit ji s výsledky českých vědců, protože povědomí lidí o této oblasti je velmi malé. Ojedinělá výstava, které se účastní celkem 20 vědeckých pracovišť Akademie věd, potrvá do neděle 24 září.