Ve městech začalo jarní blokové čištění. Na rozdíl od loňska už ale bez tolerance k řidičům

Města postupně začínají s blokovým čištěním ulic po zimě. Úklid i letos ovlivňují vládní omezení, kvůli časté práci z domova zůstává před domy v ulicích větší množství aut než obvykle. Zatímco loni na jaře byla města tolerantní, někde dokonce bloková čištění omezila, letos chtějí uklízet a pokutovat naplno.

V Praze v loňském roce při prvním nouzovém stavu technické služby operativně reagovaly na aktuální situaci a zajišťovaly úklid zejména zvýšeným počtem pracovníků, kteří uklízeli ručně i pod zaparkovanými vozidly.

„Tento úklid nebyl tak efektivní, protože nám pod zaparkovanými automobily a u obrub chodníků zůstávaly nečistoty a zbytky posypového materiálu. Také nebylo možné v některých případech vyčistit sběrné koše uličních vpustí, které odvodňují komunikace,“ řekla tisková mluvčí Technických služeb Praha Barbora Lišková.

Proto se už na podzim v Praze vrátili ke standardnímu blokovému čištění. „V letošním roce půjde o tradiční celkový strojní a ruční úklid po zimním období, v rámci kterého se uklidí zejména posypový materiál a další nečistoty, které by během letních měsíců zvyšovaly v ulicích prašnost. Stejně jako v minulých letech budou řidiči muset během čištění přeparkovat svá vozidla,“ upozornila Lišková.

Na to je v ulicích upozorní dopravní značení, které se začne na daných místech objevovat od 29. března. Seznam termínů a ulic najdou lidé také na webových stránkách

Pokutu mohou dostat i lidé v karanténě

Bloková čištění v Brně provádí městská společnost Brněnské komunikace na základě dohod s jednotlivými městskými částmi. „Sezona blokových čištění byla v letošním roce zahájena 15. března. V tuto chvíli se nedá říci, že by byl stav vzhledem k home office a nepřeparkovaným autům jiný než v předchozím období,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Kdo nepřeparkuje, platí manipulační poplatek 1500 korun za odsunutí auta a jeho vrácení. Platí i lidé v karanténě. Pokud je někdo v karanténě a ví, že nemůže přeparkovat, obrátí se na městskou část, ta jeho auto označí. Když to řidič neudělá a dostane pokutu, po doložení potvrzení o karanténě radnice peníze vrátí.

„Minulý rok jsme měli zhruba desítku takových žádostí, tento rok zatím evidujeme pět,“ řekla starostka Městské části Brno-Žabovřesky Lucie Pokorná (nez.). I v Brně občanům doporučují, aby využívali aplikaci Brněnské komunikace nebo sledovali web

Po roce chtějí města pořádně uklidit

„Nemocnost blokové čištění zatím naštěstí nekomplikuje, auta ho komplikovat budou. Budeme je opět odtahovat,“ upozornil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Loni v Jihlavě kvůli koronaviru neodtahovali, letos už podle Daňka musí, pokud chtějí dobře uklidit. „Nadzvedávat a přesouvat auta nejde všude. Například na sídlištích na to nebude prostor a bohužel budeme muset auta odtáhnout,“ řekl.

„Naším cílem není vydělávat na odtazích. Cílem je vyčistit město. Už nenajímáme komerční odtahovou službu, ale vše děláme našimi vlastními silami,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (STAN). „Abychom mohli dobře vyčistit město, prosíme řidiče o spolupráci, i když chápeme, že koronavirová doba a práce v režimu home office tomu moc nepřeje,“ dodal radní Jihlavy pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal (ODS). Mapu blokového čišťení najdou Jihlavané na webových stránkách.

„Nechat zaparkované auto na zákazu stání je nejen pozvánka na úřad a zaplacení pokuty, ale hlavně ztráta ohleduplnosti. Pod zaparkovaným autem zůstanou zbytky inertního materiálu po zimní údržbě a v létě budeme dýchat zbytečně prach,“ upozornila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

S tím, kdo nebude respektovat zákazové značky stání a neumožní zaměstnancům a technice technických služeb Olomouce hladký průběh čištění, bude vedeno přestupkové řízení.