V případu vzpoury vězňů v Bělušicích dal odvolací soud stejné tresty odnětí svobody

Odvolací soud v Ústí nad Labem zrušil rozsudek prvoinstančního soudu v Mostě v případu vzpoury vězňů v Bělušicích na Mostecku v roce 2020 a rozhodl znovu. Josefu Lukáčovi zrušil náhrady škody. V případě Tomáše Opelta soud upřesnil popis skutku, náhradu škody ale ponechal v původní výši. Tresty odnětí svobody u obou mužů zůstávají stejné, čtyři a půl a dva roky vězení.

Podle odvolacího soudu se neprokázalo, že by Lukáč nepokoje ve věznici organizoval, proto mu povinnost náhrady škody zrušil. Lukáč podle soudu spáchal přečin, proto je jeho trest nižší.

Opelt se podle rozhodnutí dopustil zločinu, trest je proto vyšší. Opeltovi byla vyčíslená náhrada škody ponechána podle původního rozhodnutí zhruba ve výši 428 tisíc korun, v jeho případě ale soud dospěl k názoru, že popis skutku v napadeném rozsudku byl hodně obecný. „Pouze z důvodu, abychom upřesnili skutková zjištění, aby se do skutku dostaly formy jednání, kterým obžalovaný spáchal zločin vzpoury, jsme tedy i ohledně jeho osoby rozsudek zrušili,“ řekla soudkyně.

Kopnul do katru a nadával

Lukáčův obhájce Dušan Hebort řekl, že je spokojený s tím, že jeho klientovi nebyla uložena náhrada škody. Dovolání zváží, až si podrobně projde rozsudek. „Měl strhnout ostatní tím, že kopl do katru (zamřížovaných dveří) a při tom pronesl vulgární doprovod. My pořád neopouštíme myšlenku, že tam nebyl úmysl strhnout k nepokojům,“ uvedl Hebort. Podle něj šlo ze strany Lukáče o chvilkové emoční nezvládnutí situace.

Oba muži jsou ve výkonu trestu. Opelt byl krátce na svobodě, když věc projednával okresní soud. Oba odsouzení jsou recidivisti, trestnou činnost páchají opakovaně. Opelt naposledy řekl, že si žádný trest nezaslouží. Soudkyně nyní vynesla rozsudek v jeho nepřítomnosti. Lukáč se chtěl jednání účastnit. „Za kopačku dva roky, dobré,“ reagoval na výrok odvolacího soudu, když ho vedla eskorta. Také on vinu už dříve popřel.

Obava z nákazy covidem

Záminkou nepokojů z podzimu roku 2020 byla podle obžaloby obava odsouzených z nákazy covidem. Lukáč podle obžaloby při nepokojích slovně napadal dozorce a svým chováním strhl ostatní vězně k neukázněnosti, Opelt vzpouru organizoval. Oba obžalovaní byli v době protestů ve výkonu trestu.

Do protestů se první den zapojilo dvě stě vězňů, následující den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice a nepouštěla do obce nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.