V případu nelegálního obchodování se zbraněmi padly podmíněné tresty. Odsouzení prodávali také samopaly

Okresní soud v Lounech schválil dohody o vině a trestu v případu sedmi obchodníků s nelegálními zbraněmi. České televizi to sdělil soudce lounského soudu Jan Jouza. Obvinění v případu padlo už v roce 2018. Policie předtím skupinu rok sledovala, prodávat měli mimo jiné i samopaly nebo dělostřelecké granáty. Podle kriminalistů si obchodníci prodejem vydělali 1,2 milionu korun.

„Soud dohody o vině a trestu schválil,“ sdělil soudce Jouza. Doplnil, že se sedm lidí se státním zástupcem dohodlo na podmíněných a peněžitých trestech. „Součástí trestů bylo také propadnutí věci, například zbraní nebo peněz na účtech,“ upřesnil Jouza s tím, že rozhodnutí je pravomocné.

První obvinění v případu padlo už v roce 2018. Tehdy policie obvinila čtyři muže. Skupinu předtím rok sledovala. Při akci s krycím názvem SOMA, která probíhala v Ústeckém, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji, kriminalisté zajistili zhruba sto nelegálních pistolí, pušek či samopalů, přes 10 tisíc nábojů a různé typy výbušnin, mimo jiné třeba dělostřelecké granáty. Celkem policie provedla jednadvacet prohlídek domovních a jiných prostor.

Obvinění měli podle Národní centrály proti organizovanému zločinu získávat komponenty ke zbraním, které byly kvůli výrobní vadě vyřazeny z výrobního procesu a určeny k likvidaci. Z komponentů pak sestavovaly funkční zbraně bez výrobních čísel. Údajně velmi kvalitní zbraně podle policie mířily do kriminálního prostředí. Pistole se prodávaly za 25 až 30 tisíc korun, samopaly pak za 35 až 40 tisíc korun.

V průběhu vyšetřování se počet obviněných rozšířil na osm. Figurovat mezi nimi podle dřívějších informací měli mimo jiné i minimálně dva bývalí vojáci. Jeden z obviněných následně zemřel a v jeho případě tak došlo k odložení věci.