V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství

Nucené stěhování brněnské školy (zdroj: ČT24)

Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.

Soukromé gymnázium a základní škola sídlí v centru Brna v Bílém domě, jehož vlastníkem je město. Kapacita budovy ale v souvislosti s nárůstem zájmu o školu nestačila. Ředitel Břetislav Svozil se proto domluvil se soukromníkem, který nabídl nebytové prostory na adrese Královopolská. Se stejnojmennou společností podepsal desetiletou nájemní smlouvu se zahájením provozu od září 2022. Škola již od ledna toho roku začala platit nájem, do září zaplatila více než šest a půl milionu korun. Majitel budovy peníze použil na její rekonstrukci, aby vyhovovala potřebám školy.

Od začátku loňského školního roku se ale třídy umístěné s okny do vnitrobloku začaly potýkat s nepříjemným hlukem z právě zahájené stavby podzemních parkovišť a výškové budovy. „Místo, o kterém se s majitelem objektu mluvilo jako o možném prostoru na trávení přestávek fotbalem a jinými aktivitami pro žáky, se záhy na to přeměnilo na provizorní parkoviště a prostor pro budoucí workout zónu před školou obsadily bagry a výkopové práce,“ uvedl ředitel.

O zahájení stavby se dozvěděl v červenci. „Když jsme se domlouvali na podmínkách pronájmu, byl jsem od začátku ubezpečen, že se v příštích několika letech v okolí budovy nechystá žádná stavba a v případě výstavby v delším časovém horizontu by se stavba nijak nedotkla provozu školy. Až nyní ale zjišťujeme, že plán na výstavbu byl hotov už před podpisem nájemní smlouvy,“ doplnil.

Kvůli podmínkám odešel jeden z učitelů

Z vyjádření školy vyplývá, že stavba začala ovlivňovat výuku i zdraví žáků a učitelů. Problémem byl zejména hluk, kvůli kterému také nebylo možné větrat. „Naměřili jsme 70 až 75 decibelů, hygienický limit je 65,“ popsal odborník na hluk Lukáš Haluska z Akulab.

Také hladina oxidu uhličitého ve třídách vzrostla na nadlimitní hodnoty a u žáků i učitelů se začala projevovat únava, bolesti hlavy a neschopnost soustředění. Kvůli nevyhovujícím podmínkám pro výuku podal jeden z pedagogů výpověď.

Žáci také museli využívat boční vchod do budovy, protože ten hlavní zatarasila výstavba. Soudní znalec po prohlídce naznal, že výstavba ohrožovala bezpečnost. „Kapacitně omezovala možnou evakuaci školy a nepočítalo se s tím v požárním posouzení,“ míní znalec Miroslav Konečný.

Developer s výtkami nesouhlasí

Svozil podle svých slov s pronajímateli jednal a usiloval o změnu. Několik dílčích pochybení pronajímatel částečně napravil, řada vážných problémů ale přetrvávala. Radovan Šenkyřík, jenž je veden jako člen správní rady Královopolská 139 B&C, na dotaz ČTK uvedl, že se k tomu nechce vyjadřovat. „Situace je v jednání, ještě to není uzavřené. Nemám potřebu něco komentovat přes média,“ řekl.

České televizi firma napsala, že s výtkami nesouhlasí. Škola podle ní byla o výstavbě informovaná mnohokrát i v minulosti. „Stavební činnost na sousedním pozemku je pravomocně povolená ze strany správních orgánů, které provádí soustavný dozor a neshledaly žádné pochybení mající vliv na řádné užívání v sousední budově, kterou nyní užívá škola. Objekt školy je řádně zkolaudován na základě závazných stanovisek KHS a HZS,“ napsal za developera Filip Mátl v e-mailu pro ČT.

Škola podala k loňskému 21. prosinci výpověď z nájemní smlouvy a nyní se stěhuje do nové budovy vzdálené necelých sedm set metrů od té původní. Společnost Královopolská 139 B&C ale vznesla proti podané výpovědi z nájemní smlouvy námitky. „Oprávněnost výpovědi, se zdá, bude muset posoudit soud,“ uvedla právnička školy z advokátní kanceláře Sedlakova Legal Vladislava Křivová.