V ostravské městské nemocnici má přibýt sedmipodlažní blok s heliportem, pracoviště se sjednotí

Ostrava chystá pětimiliardovou investici do městské nemocnice, zabere deset let. Vznikne nový blok akutní péče s heliportem, stávající objekty projdou rekonstrukcí a zaměstnanci v nich získají nové zázemí. Ředitel nemocnice Petr Uhlig ujistil, že veškeré práce se uskuteční za provozu.

Investice dosahující 5,2 miliardy korun bez DPH bude rozložena do deseti let – příští tři roky zabere příprava projektu, dalších sedm samotná modernizace. Ostravský radní pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak) upozornil, že město má již od roku 2017 připravený rozvojový fond určený pro potřeby nemocnice, v němž je zhruba půl miliardy. „Zároveň usilujeme o spolufinancování třetích stran, tedy státu, Moravskoslezského kraje, grantu Evropské komise i úvěru Evropské investiční banky,“ dodal radní.

Ředitel nemocnice Petr Uhlig uvedl, že nemocnice chce centralizovat jednotlivé zdravotnické provozy do funkčního celku. Klíčový bude vznik nového sedmipodlažního bloku se dvěma pavilony. V jeho přízemí bude urgentní příjem, centrální příjem, pracoviště zobrazovacích metod a diagnostika. Do prvního patra se nastěhují ambulance, druhé bude vyhrazeno jednodenní chirurgii, centrální sterilizaci, krevní a biochemické laboratoři, ve třetím patře bude jeden z operačních sálů a katetrizace, nad nimi jednotky intenzivní péče pro chirurgické obory včetně ARO, a v nejvyšších podlažích čtyři lůžkové stanice s kapacitou sto lůžek na patro. Na střeše bloku bude heliport letecké záchranné služby.

Po dokončení nových prostor nastane stěhování. V nynějších pavilonech H bude po úpravách umístěno Centrum pro matku a dítě, oddělení Geriatrie a lůžka léčebny dlouhodobě nemocných. V modernizovaných pavilonech objektu E budou mít zázemí chirurgická oddělení a interna. Nové zázemí budou mít i specializované ambulantní provozy. „Dovolím si říct, že se zlepší i kvalita péče,“ očekává Uhlig od rekonstrukce.

Podle primáře ARO Tomáše Málka bude centralizace pracovišť pro lékaře velmi přínosná. Upozornil, že anesteziologové dnes pracují v několika budovách na 21 pracovištích. „Když se nám podaří v novém projektu zkoncentrovat práci například do třinácti nebo patnácti pracovišť, tak tím ušetříme spoustu personálu, přístrojů i peněz a zlepšíme konkurenceschopnost,“ upozornil.

Vizualizace nového bloku MNO
Zdroj: Grant Thornton/Seibert+Talaš

Za plného provozu

Vedení si od modernizace také slibuje snížení provozních nákladů a zároveň posílení lůžek pro dlouhodobou ošetřovatelskou péči, která jsou s ohledem na stárnutí populace potřebná. Naopak akutních lůžek částečně ubude.

Ředitel nemocnice podotkl, že veškeré práce budou probíhat za plného provozu. „Jinak to nejde,“ poznamenal.

V únoru by měla být vyhlášena veřejná zakázka na správce stavby, nejpozději v září by měla být podepsaná smlouva a zahájena příprava zakázky na výběr projektanta. V první polovině roku 2025 bude vyhlášena zakázka na projektovou dokumentaci všech etap. Město předpokládá, že zhruba 2,5 miliardy korun bude muset získat z externích zdrojů.

Snahy o koncepční rozvoj nemocnice, která má téměř dva tisíce zaměstnanců, trvají několik let, projektů bylo v minulosti několik a ztroskotaly například i na nejednotnosti politické podpory projektu.