V opraveném domě Leoše Janáčka v Hukvaldech je nová výstava. Lidé se tam mohou podívat i na operu

Představení domu Leoše Janáčka (zdroj: ČT24)

Nadace Leoše Janáčka otevřela novou expozici v památníku skladatele v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Jde o dům, který Leoš Janáček v roce 1921 koupil od své švagrové. Návštěvníci v něm najdou původní vybavení, ale i interaktivní obrazovky a historické kopie notových záznamů. Nechybí ani detaily z domácnosti, jako Janáčkův ručně psaný seznam spotřebovaných potravin.

Dům, který patřil bratrovi Leoše Janáčka, koupil skladatel po jeho smrti. Posledních sedm let svého života žil střídavě právě v něm nebo v Brně. Část domů zůstala i po rekonstrukci nezměněna, doplněna byla o historický mobiliář. 

Nová výstava, která se teď v památníku Leoše Janáčka otevřela, vypadá úplně jinak, než byli návštěvníci zvyklí. Skleněné vitríny s exponáty nahradily obrazovky a kopie originálů, které si teď lidé mohou i osahat. 

„Jsou využita nová média, která poskytují mnohem větší prostor pro prohlížení, dále jsou tam prvky, které využijí děti, rodiny i školní výpravy,“ řekla ředitelka Nadace Leoše Janáčka Ludmila Němcová. 

Nová expozice ve skladatelově památníku lidem přiblíží Janáčkův rodný kraj a hukvaldské přátele, skladatelovy inspirační podněty, folkloristickou činnost i zapisování nápěvků mluvy. Na stěnách jsou i kopie skladeb, které vznikly právě v Hukvaldech. „Najdeme tam Sextet mládí, najdeme tam Říkadla, dokonce i druhý smyčcový kvartet,“ řekla spoluautorka expozice Jarmila Procházková.

Představení domu Leoše Janáčka (zdroj: ČT24)

Janáček v mobilu

V průběhu hlavní turistické sezony bude Janáčkův dům otevřen šest dní v týdnu. Podle redaktorky ČT Heleny Dohnalové časem přibude i mobilní aplikace, která zájemce dovede na další hukvaldská místa spojená se slavným skladatelem.

Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v Hukvaldech a o 74 let později zemřel v Ostravě. Světově uznávaný skladatel je ceněn především pro nezvyklou melodiku vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska.