V Koclířově se přou o post starosty

Pardubice - Koclířov na Svitavsku zůstává bez starosty. Zastupitelstvo obce je totiž rozvrácené a panují v něm neshody, hádky a vzájemné obviňování. Navíc tři zastupitelé na protest proti dočasnému vedení obce odstoupili. Spory rozdělují i obyvatele Koclířova.

Spíše než veřejné zasedání zastupitelstva připomínala atmosféra fotbalové utkání. Obec Koclířov je totiž rozdělena na dva zatím nesmiřitelné tábory. Jedni prosazují řádně zvoleného a v listopadu zastupitelstvem odvolaného starostu Bohumila Kysílka, druzí Jaroslava Drozdka, dočasně pověřeného vedením obce. Bývalému starostovi Kysílkovi část zastupitelů vyčítá špatné hospodaření s obecním majetkem. Kysílko ale tvrdí, že se ho snaží Drozdek pošpinit, aby mohl obec vést. „Byl to on, kdo stojí za mým odvoláním,“ tvrdí odvolaný starosta Bohumil Kysílko. „Chybu vidíme jednoznačně v neřešení věcných problémů,“ oponuje dočasný starosta Koclířova Jaroslav Drozdek.

Jeden ze zastupitelů včera večer navrhnul, aby zastupitelstvo odstoupilo. „Byl by tím dán prostor, aby byly vypsány nové volby do zastupitelstva a aby si tak mohli občané zvolit úplně nové zastupitelstvo,“ uvádí zastupitel Koclířova Jiří Tesař.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Dočasný starosta a jeho příznivci to ale odmítli. „Já se vzdávat funkce nebudu, nebudu rezignovat,“ stojí si na svém Jaroslav Drozdek. „K tomu vám pouze řeknu: Jak chutná moc? Víc k tomu nemám co dodat,“ uzavírá odvolaný starosta Bohumil Kysílko.

Celý spor odstartoval záměr postavit u obce několik větrných elektráren. Jedni souhlasí, druzí protestují. Ustoupit nehodlá ani jedna z nesvářených stran. Ani po prvním letošním zastupitelstvu tedy krize na obecním úřadě v Koclířově neskončila a jak se zdá, v nejbližší době neskončí.