V Ježíškových stopách se lze na Božím Daru vydat pouze s potížemi

Boží Dar - Na Božím Daru v Krušných horách se hádají běžkaři s pěšími turisty. V turistických příručkách je Ježíškova cesta vyznačena pro obě skupiny. Běžkaři si ale stěžují, že jim chodci, většinou děti, ničí vyjeté stopy. Ty zve na Ježíškovu cestu božídarská radnice prostřednictvím inzerátů v novinách a v rádiích.

Ježíškova cesta má dva okruhy: pětikilometrový a dvanáctikilometrový. U každého altánu na její cestě je možné si přečíst pohádku. Na trasu vybaví božídarské infocentrum děti zápisníkem s jednoduchým kvízem. Pokud ho dobře vyplní, dostanou dárky. Pracovnice infocentra uvedla, že děti pak dostanou razítko, kde jim český Ježíšek blahopřeje k absolvování Ježíškovy cesty.

Děti jsou nadšené, běžkaři se zlobí. Stopa, kterou několikrát týdně projede rolba, po procházce každé početnější skupiny vezme za své. „Běžkaři na nás byli dost nepříjemní, hrubí a vulgární. Chtěli nás srazit,“ uvedla učitelka ZŠ Loket Veronika Kalianková, která se svými žáky trasu absolvovala.

Z nápadu pustit v zimě na Ježíškovu cestu pěší turisty není nadšena ani horská služba. Náčelník HS Boží Dar Rudolf Chlad prohlásil: „Shlukování turistů a jízda na běžkách jsou v jedné stopě neslučitelné. Dochází ke střetům, zaznamenali jsme už dva úrazy. Stopa porušená botami je pro běžce nebezpečná.“

Starosta Božího Daru Jan Horník (SNK-ED) zase říká, že Ježíškova cesta byla postavena z dotace Evropské unie pro obě skupiny, pro běžkaře i pěší turisty. Vidí přínos v tom, že se hlavně před Vánocemi velké množství dětí dostane na zdravý vzduch, je prý jich víc než běžkařů. „Doporučil bych, aby běžkaři byli ohleduplní k malým dětem. Doprovod malých dětí bych naopak poprosil, aby upozornil děti, aby stopy nerozšlapávaly,“ dodal Jan Horník.

Od začátku prosince vydalo infocentrum dětem, které Ježíškovu trasu prošly pěšky, 500 zápisníčků.