V Horním Dvořišti vzpomínali na T. G. Masaryka

České Budějovice -  Přesně před devadesáti lety poprvé vstoupil na československou půdu Tomáš Garrique Masaryk. První československý prezident se po čtyřletém exilu vrátil vlakem z Itálie a jeho první zastávkou byl Český Heršlák v jižních Čechách. Událost dnes dráhy zrekonstruovaly. Jen s jedním rozdílem - prezidenta v historickém vlaku nahradily děti z dětského domova.

Do Českého Heršláku, dnes součásti Horního Dvořiště, čtyři dny před Vánocemi roku 1918 krátce po poledni přijíždí zvláštní, dlouho očekávaný vlak. Veze prezidenta Tomáše Garrique Masaryka. Ten po čtyřletém exilu právě tady poprvé překračuje hranice nově vzniklého státu - Československa. „Bylo to 20. prosince, okolo jedné hodiny. Podmínky jsou dnes téměř totožné jako tehdy, napadl sníh, byla zima,“ přibližuje atmosféru onoho dne Jiří Kavka z Českých drah.

Paradoxně Heršlák byl v roce 1918 spíše německou než českou obcí. Přesto ale tady, stejně jako dnes, očekávaly zvláštní vlak na české, tehdy ještě nepotvrzené straně hranice stovky lidí. „Tady ho vítala česká skupina v německé obci. Vítali ho čeští sokolové, hrála mu vojenská hudba,“ uvádí starostka Horního Dvořiště Helena Baudyšová.

Rekonstrukce příjezdu úplně věrná nebyla. Francouzský salónní vůz, kterým Masaryk cestoval, se nezachoval. A místo prezidentova dvojníka posadily dráhy do vlaku děti z dětského domova, které si rodiče na Vánoce neberou domů. „Mně se nejvíc líbil ten vlak a potom taky sníh,“ říká jedno z dětí Dětského domova Boršov nad Vltavou. „I mně se nejvíc líbil vlak,“ doplňuje ho druhé. „Pro děti je zajímavý právě ten zážitek. Tyto děti mají tu smůlu, že zůstávají přes Vánoce v dětském domově,“ uzavírá pracovník domova Miroslav Kouřil.

V podobných vzpomínkách chtějí České dráhy pokračovat, srovnatelně velká akce se ale v Horním Dvořišti uskuteční nejdřív v roce 2018.