V centru Prahy se srazily dvě tramvaje, třiadvacet lidí se zranilo

Události: V centru Prahy se srazily dvě tramvaje (zdroj: ČT24)

Na zastávce Štěpánská u Karlova náměstí v Praze se srazily dvě tramvaje. Při nehodě se zranilo 23 lidí, tři z nich utrpěli středně těžká zranění. K nehodě došlo po poledni a okolo půl čtvrté odpoledne pracovníci  dopravního podniku poškozené vagony z koleje odstranili. Škoda byla podle Drážní inspekce vyčíslena na pět milionů korun, podle dopravního podniku se však pohybuje v řádech desítek milionů.

„Ve směru ke Karlovu náměstí se srazily dvě tramvaje, jedna narazila do druhé, před ní stojící,“ popsal nehodu policejní mluvčí Jan Daněk. Řidič utrpěl šok, dechová zkouška na alkohol u něj byla negativní. Okolnosti nehody se budou vyšetřovat, podle policie je ve hře jak lidská chyba, tak i technická závada.

První tramvaj, která před křižovatkou zřejmě stála, byla dvouvozová souprava modernizovaných vozů typu T3R.P z roku 2007. Do ní zezadu narazila tramvaj Škoda 15T, kterou dopravní podnik obdržel loni v únoru. Při nárazu se do sebe zároveň zarazily oba vagony první soupravy.

„Při srážce tramvají utrpělo zranění 23 osob. Z toho se 20 osob zranilo lehce, tři osoby utrpěly středně těžká zranění. Většinou se jednalo o pohmoždění krční páteře, hlavy a hrudníku. Všichni pacienti byli při vědomí,“ uvedla mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Na místě nehody zasahovalo pět posádek rychlé zdravotnické pomoci, jedna lékařská posádka, inspektor a speciální záchranářský vůz Atego. Asistovali i pražští hasiči z centrální stanice. „Vyprošťovat nebylo potřeba,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. 

Kvůli nehodě byl od 12:45 obousměrně přerušený provoz tramvají mezi Karlovým náměstím a stanicí I. P. Pavlova. Mezi náměstím Míru a Karlovým náměstím byla zavedena náhradní autobusová doprava X22. Tramvaje jezdily až do 15:30 odklonem přes Nusle. Auta jezdila Ječnou ulicí jedním jízdním pruhem.