NCOZ stíhá devět lidi v souvislosti se zakázkou na likvidaci skládky Nelahozeves

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Sdělila to vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Centrála provádí domovní prohlídky. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi se ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku.

„Trestní stíhání je vedeno pro následující trestné činy obecného ohrožení, podvodu ve stádiu pokusu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže,“ uvedla Bradáčová. Trestné činy podle ní souvisejí s realizací veřejné zakázky ministerstva financí s názvem Opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni v létě při neohlášené kontrole našla na Celiu sudy s obsahem styrenových smol. Na základě toho poté rozhodla o omezení skládkování. Inspekce tehdy informovala, že o omezení rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí. Nebezpečnost styrenu spočívá ve vysoké hořlavosti. O omezení skládky rozhodl také krajský úřad.

Omezení v provozu skládky je i nadále platné, řekl ve čtvrtek mluvčí inspekce Jiří Ovečka. „V této věci proběhla ze strany inspekce intenzivní kontrolní činnost, vzhledem k současnému šetření ale nebudeme další detaily zveřejňovat. Vzhledem k úkonům Policie ČR nelze v současné chvíli věc řešit v přestupkovém řízení,“ dodal mluvčí inspekce.

Firma Purum Kraft, pod kterou skládka Celio patří, tehdy uvedla, že jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol s tím, že zakázka je v naprostém souladu s integrovaným povolením a provozními řády. Na skládce Celio v minulosti opakovaně hořelo.