Univerzita Palackého řeší vulgární a sexistické chování vyučujícího vůči studentkám

Neetické chování pedagoga na Univerzitě Palackého v Olomouci (zdroj: ČT24)

Po Karlově univerzitě v Praze nebo Masarykově univerzitě v Brně řeší neetické chování lektorů i Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Podle děkana Vojtěcha Regece šlo o mimořádně hrubé, sexistické a vulgární vystupování jednoho z vedoucích pracovníků. Pedagog na fakultě zůstává, ale už ne na pozici vedoucího.

Vše odstartovala stížnost studentek, které se na vedení fakulty obrátily v druhé polovině loňského roku. „Šlo zejména o vulgarismy, o užívání vulgarismů v naprosto běžné komunikaci, a to vulgarismů úplně toho nejhrubšího možného stupně. Především se toto dělo vůči ženám v doktorském studiu,“ popsala jedna ze svědkyň pro ČT.

Dvě ženy se podle svědkyně po soustavném ponižování zhroutily. Před vedením fakulty vypovídalo pět lidí. Další měli strach. „Stížnosti poukazovaly na nedodržování pravidel rovného zacházení, zneužívání mocenské pozice a mimořádně hrubé, vulgární a sexistické vystupování vůči studujícím a zaměstnancům,“ konstatoval mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Pedagog zůstává na fakultě jako řadový pracovník

Jméno pedagoga škola nezveřejnila. Podle informací ČT jde o bývalého šéfa jednoho z ústavů na fakultě. Na fakultě nebyl v úterý pedagog k zastižení, vzal si dovolenou. Nebral ani mobilní telefon a nereagoval na zprávy.

„Je třeba říci, že tyto prohřešky se děly ve verbální, nikoliv fyzické rovině. I přesto jsme ke stížnosti přistupovali od počátku velmi vážně. Zabývala se jí nejen fakulta samotná, ale na její popud i etická komise univerzity,“ poznamenal Havrlant.

Etická komise jednomyslně konstatovala porušení Etického kodexu UP. Pedagog už není ředitelem ústavu, ale jen řadovým pracovníkem. „Většina popsaného jednání, jež se dotklo důstojnosti oznamovatelů, se však uskutečnila v době, kdy již uplynula lhůta stanovená zákoníkem práce. Proto nebylo možné přistoupit k ukončení pracovního poměru. Dotyčný pracovník však již v současnosti žádnou vedoucí funkci nezastává a jeho působnost v rámci doktorského studijního programu je omezena,“ uvedl děkan Pedagogické fakulty UP Vojtech Regec v prohlášení na webových stránkách školy

Studentky se bály ozvat dřív

„Většina lidí, když se jim to dělo, se bála to řešit. Pan docent byl v takové pozici, že když by si na něj někdo stěžoval, tak by pravděpodobně byl v menšině,“ odpověděla svědkyně na dotaz, proč se studentky neozvaly dřív.

Vše vyšlo najevo až po změně ve vedení fakulty. „Je dobře, že se děvčata ozvala i po tak dlouhé době,“ poznamenal ombudsman Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jaroslav Šotola. Pedagogická fakulta institut ombudsmana nemá, univerzita jej teprve připravuje. „Ustavil jsem pracovní skupinu, jež se nyní zabývá přípravou vhodného modelu ochrany rovných práv a příležitostí na fakultě. Akademická obec bude mít příležitost se diskuse účastnit,“ uvedl děkan v prohlášení. 

Olomouckou kauzou i případem sexuálního obtěžování na brněnské pedagogické fakultě se tento týden bude zřejmě zabývat i Česká konference rektorů. Témata tam chce otevřít ministr školství Vladimír Balaš (STAN).