Údajné mučení vězňů ve Světlé nad Sázavou projedná soud. Už potřetí

Odvolací soud vrátil k novému projednání případ šesti dozorců a dozorkyň věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných z údajného mučení odsouzené. Sedmého z obžalovaných osvobodil. Věc bude už potřetí projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

Dozorci podle obžaloby připoutali v lednu 2020 ke vnitřním mřížím oken cely odsouzenou, která před tím podle nich měla konflikt ve školském zařízení věznice. Podle státního zástupce byla připoutána vstoje za obě rozpažené ruce. Později jí sice pouta na krátkou dobu sňali, ale vzápětí ji znovu připoutali. Celkem tak strávila tři a půl hodiny, nemohla si dojít ani na záchod, pomočila se a musela podlahu sama vytřít.

Jednoho dozorce soud obžaloby zprostil. Podle předsedy senátu Aleše Holíka byl jeho podíl na celé věci jen okrajový. Vinu dalších čtyř mužů a dvou žen bude znovu posuzovat okresní soud, který bude vázán názorem odvolacího soudu.

„Okresní soud bude vázán právním názorem v tom směru, že zmiňované jednání, chování na školském středisku, kopnutí do zábradlí a matrací, máchání rukama, pronášení výroku o dozorcích, není jednání, které by splňovalo podmínky, aby byl použit takto důrazný donucovací prostředek,“ řekl Holík.

Tři roky jsou dozorci mimo službu

Podle obhájců obžalovaných byla jediným důkazem výpověď odsouzené, kterou označili za zcela nevěrohodnou. Žena jí mohla podle nich sledovat chystanou podporu své žádosti o podmíněné propuštění a mstu dozorcům. Ani lékařské vyšetření dva dny po incidentu nezjistilo stopy týrání, neměla jedinou modřinu. Poukazovali i na to, že Generální inspekce bezpečnostních sborů případ vyšetřovala třináct měsíců, než dozorcům sdělila obvinění. Kvůli případu jsou tři roky mimo službu, což jim působí finanční těžkosti, neboť dostávají jen část platu.

Soud už dvakrát dozorce obžaloby zprostil

První zprošťující verdikt vynesl okresní soud loni v červnu. Odvolací soud, kterým byla pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové, jeho rozhodnutí zrušil a nařídil nové jednání. V něm znovu vypovídali někteří svědkové včetně ředitelky věznice Moniky Myšičkové. Za podřízené, kteří byli postaveni mimo službu, se postavila. Jednali podle ní v souladu se zákonem i předpisy věznice. Okresní soud i napodruhé dozorce zprostil obžaloby.

„Kdyby nic jiného, minimálně celé toto trestní řízení vedlo k tomu, že tento způsob připoutávání odsouzených zády k mřížím s rozpaženýma rukama ve věznici ve Světlé nad Sázavou skončil,“ poznamenal soudce Holík.