U Prahy začíná další železniční výluka, přes Úvaly vlaky neprojedou

Praha – Rozsáhlá výluka ještě více ochromí železniční dopravu u Prahy. V Úvalech na trati do Kolína začne další fáze rekonstrukce nádraží a do konce června se zde bude jezdit pouze po jedné koleji. Mnoho dálkových vlaků proto pojede mezi Prahou a Kolínem po alternativní trase přes Nymburk, z Prahy proto budou odjíždět o deset až dvacet minut dříve. Změny se dotknou také regionální dopravy, a to jak na trati přes Úvaly, tak na náhradní trase, kudy pojedou odkloněné rychlíky a expresy.

Déle než čtvrt roku bude rozsáhlá výluka komplikovat železniční dopravu z Prahy na východ. Rekonstrukce úvalského nádraží se dotkne většiny vlaků jezdících z Prahy na Kolín, od regionálních spojů až po pendolina. Z dálkových vlaků zůstanou na trase přes Úvaly pouze vlaky Eurocity a railjety z Brna do Prahy a zpět. Naopak spoje do Ostravy či Vsetína a rychlíky mířící jak na Olomouc, tak na Brno většinou zamíří na objízdnou trasu před Nymburk. Neplatí to však pro vybrané ranní a večerní spoje. Cestující navyklí na pravidelný jízdní řád budou muset zkontrolovat, kdy jejich spoj jede. Odkloněné vlaky budou během výluky odjíždět z Prahy až o dvacet minut dříve. V opačném směru naopak přijedou později, je proto možné, že budou ujíždět přípoje. Mluvčí ČD Petr Pošta zdůraznil, že zhruba desetiminutové zpoždění budou mít i vlaky jedoucí přes Úvaly.

Soukromých dopravců se výluka dotkne pouze částečně, některé vlaky pojedou po obvyklé trase přes Úvaly, jiné odklonem. V tom případě budou také z Prahy odjíždět dříve a v opačném směru přijíždět později. Cestující proto musí o to bedlivěji sledovat jízdní řády.

Vlaky odkloněné přes Nymburk nebudou zastavovat na libeňském nádraží v Praze. Cestující odtud však nebudou muset cestovat až na hlavní nádraží, jako náhrada poslouží nádraží ve Vysočanech.

Předčasné odjezdy z Prahy hl. n.

  • SC Pendolino: o 17 minut dříve
  • Leo Express: o 15 minut dříve, ale jen spoje po 8. a 9. hodině
  • EC Praha–Ostrava/Vsetín–Žilina: o 12 minut dříve
  • IC Regiojet: o 10 minut dříve, ale jen spoje po 7., 9. a 15. hodině
  • rychlíky Praha–Česká Třebová–Brno/Olomouc: o 9 minut dříve
  • rychlíky Praha–Havlíčkův Brod–Brno: o 8 minut dříve

Rekonstrukce ovlivní také regionální vlaky, a to nejenom na úvalské trati. Po ní budou jezdit vlaky (příměstská linka S1) v docela jiných časech než obvykle a nebudou přesně dodržovat půlhodinový interval. Odkloněné dálkové dopravě ale budou muset osobní vlaky částečně ustoupit také na trati Praha – Kolín přes Lysou nad Labem a Nymburk (linky S2 a S20). Část spojů ve směru do Prahy pojede dříve než obvykle. Mění se také jízdní řády přípojných vlaků na tratích Poříčany – Nymburk, Pečky – Kouřim a také na tzv. městské lince (S41) z Prahy-Libně do Roztok. Její víkendové spoje navíc kvůli další výluce, která probíhá na hostivařském nádraží, nebudou do Hostivaře zajíždět.

Výlukové jízdní řády: