Terezín se ohlíží po svých kořenech. Dokumenty mají pomoci zbavit se vlhkosti

Začala záchrana dokumentů o stavbě Terezína (zdroj: ČT24)

Terezín sužuje vlhkost, která se drží v příkopech historického pevnostního města. V minulosti tomu tak ale nebylo. Místní historici jsou přesvědčeni, že se jim podaří zjistit, co nynějšímu Terezínu chybí. Pustili se proto do záchrany a průzkumu historických dokumentů. Detailně popisují všechny terezínské konstrukční prvky a dochovaly se ve 400 bednách.

I když nacisté navždy spojili jméno Terezín s holocaustem, historie pevnostního města je delší a zdaleka ne celá takto pochmurná. Až do josefínské doby, kdy pevnost – pojmenovaná po císařově matce Marii Terezii – vznikla, se nyní vracejí historici. Doufají, že jim historické dokumenty pomohou nalézt odpovědi na palčivé otázky současnosti.

Terezínští by se především rádi zbavili vlhkosti, která se drží v původním obranném příkopu. Při obležení se sice měl příkop napustit vodou, ale jinak býval podle záznamů suchý. Tekla jím pouze strouha, kam ještě počátkem minulého století chodily ženy prát prádlo. Dnes je strouha zamořená sinicemi, ale plno vody je i v jejím okolí. „Dodnes stojí voda po deštích z podzimu. To by nemělo být,“ podotkl terezínský historik Jiří Hoffman. Doufá ale, že s pomocí historických dokumetů se město dokáže vlhkosti zbavit. Považuje je za „návod k užívání pevnosti“.

Některé informace, které zanechali tvůrci terezínské pevnosti na konci 18. století, však jsou dostupné jen těžko. Dokumenty přechovává v desítkách beden Ústřední vojenský archiv, ale některé listy se po dvou stoletích rozpadají. „Plíseň z toho udělala takový hadřík,“ poznamenala restaurátorka Ústředního vojenského archivu Zora Rohlová.

Poškozené záznamy proto bude nutné obnovit: Nejprve se dokumenty odkyselí a pak ve speciální lázni doplní chybějící papír. Historici se potom dozvědí leccos staronového. Už se například dočetli, jaké potíže byly před stavbou pevnosti s výkupem pozemků. Ze záznamů vyplývá, že sedláci cenu své půdy nadsazovali a pokoušeli se i bezcenné pozemky prodat za cenu úrodných polí.

Obnovení všech dokumentů z doby stavby Terezína ale potrvá dlouho. Obnovení materiálů z jedné krabice trvá zhruba půl roku.