Soud v kauze prodeje pražských bytů zprostil všech 28 obžalovaných

Události: Soud v kauze prodeje pražských bytů zprostil všech 28 obžalovaných (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015. Informoval o tom Radiožurnál. Mezi obžalovanými byli převážně tehdejší zastupitelé Prahy 1, mimo jiné i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Podle obžaloby byly byty prodány pod cenou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Tomáš Jarolímek zváží odvolání.

Obžalovaní podle Jarolímka nijak nezjišťovali obvyklou cenu, čímž městské části způsobili škodu 32,5 milionu korun. Vinil je z maření úkonu úřední osoby z nedbalosti a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Soud ale rozhodl jinak. „Uvěřil znaleckým posudkům obhajoby na úkor znaleckých posudků obžaloby. Počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku a následně zvážíme podání odvolání,“ řekl Radiožurnálu Jarolímek.

Například byt 2+1 v domě několik metrů od pražské Revoluční ulice koupil žadatel za 2,5 milionů korun. Cena obvyklá byla přitom podle znaleckého posudku státního zastupitelství v té době dvojnásobná. „Postavit vinu obžalovaných pouze na základě tohoto znaleckého posudku by bylo naprosto nepřijatelné,“ uvedla soudkyně Šárka Šantorová.

Obžalovaní vinu od začátku odmítali. Někteří z nich nesouhlasili s tím, že by cenu obvyklou u bytů nezjišťovali. Poukázali na to, že účelem prodeje nebyla jen maximalizace zisku, ale také zastavení úbytku obyvatel v centru metropole.

Například Kateřina Dubská z oddělení správy nemovitostí Prahy 1 už v lednu vypověděla, že se snažila plnit své povinnosti s maximálním nasazením. Odmítla tvrzení obžaloby, že dostatečně nezajistila inzerci prodávaných bytů. Soudu vyjmenovala, kde všude byly nabídky zveřejněny – upozornila například na to, že na úřední desce městské části byly vyvěšeny déle, než stanovuje zákon. Popsala také, jak výběrová řízení fungovala.

Stejně jako další obžalovaní upozornila na to, že prodávané jednotky byly ve špatném stavu, ve starých domech nebo i špatně umístěné. Řekla také, že výběrové řízení je podle ní jedním z nejpřesnějších způsobů, jak zjistit reálnou cenu věcí na trhu.

„Po mnoha letech dehonestace, kdy novinové titulky byly, že jsme pomalu rozkradli městskou část, a přitom šlo jen o tvrzení, která cena je správná, je to samozřejmě úleva,“ reagoval na verdikt tehdejší i současný zastupitel Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

V případu bylo původně stíháno 34 lidí. Čtyři se státním zástupcem Jarolímkem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Dva další přijali peněžité tresty, které jim soud uložil trestním příkazem. Peněžité tresty soud původně uložil i dalším obžalovaným, ti však proti rozhodnutí podali odpor, a soud proto jejich případ projednával v hlavním líčení.