Soud uložil jednomu z obviněných v kauze Stoka II podmíněný trest

Městský soud v Brně uložil rozpočtáři Davidu Žaliovi za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletý trest podmíněně odložený na čtyři roky, když schválil dohodu o vině a trestu, kterou si muž po přiznání vyjednal se státním zástupcem. Muž také musí zaplatit peněžitý trest 105 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné. Žalio je jedním z obviněných v kauze Stoka II, která se díky svědectvím a důkazům vyvinula z původní kauzy Stoka, korupční kauzy na radnici Brno-střed.

Žalio pracoval jako rozpočtář ve firmě Kros-stav, podle žalobce v letech 2014 až 2018 na pokyn vypracovával nabídky pro vypsané zakázky ze Správy železnic (dříve SŽDC), kdy nabídkovou cenu Kros-stavu zvyšoval o výši úplatku tří až čtyř procent.

Podle žalobce zároveň vypracovával i vyšší konkurenční nabídky jménem jiných dodavatelů, kdy cílem bylo, aby zakázku od SŽDC získal právě Kros-stav. Ostatní měli dělat takzvané křoví. Týká se to několika desítek zakázek na stavební práce do 200 tisíc korun v celkové hodnotě přes tři miliony korun. Dle žalobce muž v roce 2018 vypracoval i obdobné nabídky firmy na několik zakázek od Fakultní nemocnice Brno. Celková výše škody byla vyčíslena asi na 130 tisíc korun.

Žalio svědčil v původní kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami na radnici Brno-střed. V této kauze padly dosud nepravomocné tresty, soud trestal devět lidí a dvě firmy. Například bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) uložil 9,5 roku vězení.

Soud tehdy uložil mimo jiné peněžitý trest i firmě Kros-stav, s podmíněným trestem tehdy odešel i její spolumajitel Lubomír Smolka. Smolka podle žalobce dával Žaliovi k vypracování nabídek pro SŽDC a FN Brno pokyny. Firma i podnikatel byli obviněni i v této odvinuté kauze Stoka II, o které Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) informovala loni v létě.

Ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky kriminalisté tehdy obvinili devět lidí a jednu firmu. Mezi dalšími obviněnými byli například i dva bývalí přednostové správy budov a bytového hospodářství brněnské Správy železnic.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost na podzim 2020. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení usnadňuje a zrychluje trestní řízení, protože se neprovádí žádné dokazování.