Soud schválil dohodu v kauze zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci, potvrdil sankce a podmínky

Olomoucký krajský soud schválil dohodu o vině a trestu v případě korupce veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík (ČSSD) a kroměřížský podnikatel Jiří Křeháček dostali tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Součástí dohody je peněžitý trest a náhrada škody. Kauza se týká projektu virtuálního muzea dotovaného z prostředků Evropské unie. Škoda byla vyčíslena na třináct a půl milionu korun. Všem původně hrozila sazba až deset let, uzavřením dohody je tak navrhovaný trest významně nižší.

„Obvinění se doznali, spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení, jednání litovali, akceptovali uložení peněžitých trestů a už částečně uhradili třetinu vzniklé škody s tím, že se zavázali zbývající dvě třetiny uhradit ve zkušební době,“ řekl evropský pověřený žalobce Pavel Pukovec.

Trojice byla vina z několika trestných činů, podnikatel Křeháček se zodpovídal z přijetí úplatku a legalizace výnosů z trestné činnosti, ve druhé a třetí části kauzy šlo podle žalobce o trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmu Evropské unie, trestnou činnost úředních osob a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Soud uložil tresty pod dolní hranicí sazby

Obvinění podle něj také akceptovali maximální podmíněný trest, desetiletý zákaz účastnit se dotačních řízení a peněžité tresty v rozsahu zhruba půl milionu korun pro každého. „Z jejich strany jsem shledal všechny zákonné podmínky pro to, aby – byť trestní sazba u těchto trestných činů je pět až deset let – soud uložil tresty pod dolní hranicí sazby, neboť nastaly mimořádné okolnosti v této věci a není potřeba ukládat trest základní trestní sazby,“ doplnil žalobce.