Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.

Organizovanou skupinu z Libereckého kraje zadrželi kriminalisté předloni v rámci mezinárodního zásahu, kdy v devíti evropských zemích a v Spojených státech zatkli čtyřiačtyřicet lidí. Kromě drogových deliktů jsou členové liberecké větve obžalováni i pro daňovou trestnou činnost, legalizaci výnosů z trestné činnosti a další přečiny. Dva z obžalovaných mají status spolupracujícího obviněného.

Úterní jednání začalo čtením obžaloby, což státní zástupkyni zřejmě zabere celé dopoledne. „Jenom výroková část včetně právní kvalifikace má přes třicet stran,“ řekla novinářům před zahájením jednání státní zástupkyně Petra Pazderková.

Podle policie pašeráci v Liberci skladovali tuny drog

V Liberci byl podle zjištění kriminalistů minimálně od roku 2018 velkosklad, který sloužil jako překladiště drog, jež se dostaly do Evropy z Jižní Ameriky a ze zemí Blízkého východu. V Liberci bylo uskladněno přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše a odtud šly drogy dalším zločineckým skupinám, uvedla policie.

Z některých států Evropské unie si pro ně údajně přijeli kurýři, do jiných prý byly vysílány kamiony se zbožím a ukrytými drogami. Hodnota pašovaných narkotik měla dosahovat několika miliard korun. Kováčova skupina je stíhána i za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 milionů korun.

Podle obžaloby k úkrytu sloužily například krabice s banány, plechovky s tuňákem, cestovní kufry, železná ruda či žulové desky nebo byly fingovaně přepravované jako kukuřičné lupínky. Stovky tun se podle obžaloby vozily v kamionech, v osobních vozech to bylo kolem padesáti kilogramů.

Některé zásilky se podařilo zajistit. Podle obžaloby například z Liberce směřoval kamion s 916 kilogramy hašiše ukrytými v žulových deskách přes Polsko a pobaltské země do Ruska, kontraband se ale podařilo zachytit v Lotyšsku. Zajistit se také podařilo 101 kilogramů kokainu v krabicích s banány ve Slovinsku či přes 180 kilogramů hašiše v kufrech v Nizozemsku.

Kováč zaplatil za informace o svém vyšetřování milion, tvrdí žalobkyně

Kováč věděl, že je prošetřován policií. Prostřednictvím dalšího obžalovaného Pavla Bouška za informaci zaplatil milion korun. Totožnost informátora z řad celníků či policie se odhalit nepodařilo, vyplynulo z obžaloby.

„Obviněný Boušek měl známého, nejspíš příslušníka bezpečnostních sborů nebo celního úřadu, který měl jméno Aleš, a po němž požadoval informace právě ve vztahu k Vilému Kováčovi, jestli je tato osoba prověřována nebo rozpracovaná policejním orgánem, kdy za to měl zaplatit částku kolem milionu korun,“ řekla Pazderková po dopoledním jednání.

Odmítla ale spekulovat nad tím, zda tyto informace pomohly Kováčovi uniknout před zadržením. „Nerada bych se vyjadřovala k tomu, na základě jakých skutečností obviněný Kováč nebyl zadržen v rámci realizace,“ dodala. Po devětačtyřicetiletém Kováčovi policie pátrá, je na seznamu osob hledaných Interpolem.

Kováč soudu zaslal prohlášení e-mailem

Libereckému soudu poslal e-mail s prohlášením, ve kterém odmítá, že by se trestné činnosti dopouštěl. „Není důkaz, že bych s drogami nakládal, zúčastnil se přeprav,“ uvedl. Popřel také, že by měl informace přímo od policie či celníků. „Je prokazatelné, že jsem byl sledován a odposloucháván,“ citoval ho v úterý jeho obhájce. Kováč v prohlášení také uvedl, že policie věděla před svým zátahem dopředu, že cestuje do zahraničí.

Tvrdí, že je kolem něj vytvářena atmosféra „vinné osoby“, která souvisí i s předchozími obviněními ohledně krácení daní při nakládání s minerálními oleji a tabákem. Pravomocně zatím ani v jednom z těchto dvou případů odsouzen nebyl. Z Kováčova vyjádření vyplynulo, že za podjaté považuje policii i soud. „Neumím si představit, jak bych za takových okolností mohl absolvovat spravedlivý proces,“ napsal.