Sólo pro toho, kdo je nejblíž. Poezie na střeše Zvonařky

Brno - Na střeše Ústředního autobusového nádraží Zvonařka odehraje svou novou inscenaci brněnské divadlo D'Epog. Představení nazvané Sólo pro toho, kdo je nejblíž čerpá inspiraci od současných českých a moravských básníků, jejichž texty spojuje s prvky nonverbálního divadla. Premiéra se koná dnes od 21:00, repríza následuje v neděli.

„Představení navazuje na systematickou práci souboru s netradičními divadelními prostory, nabídne také mezinárodní obsazení,“ uvedl jeden z tvůrců Tomáš Soldán. Soubor D'Epog v minulosti hrál svá představení třeba v tržnici Malá Amerika, plaveckém bazénu za Lužánkami, kostele svatého Josefa a bývalé továrně Vlněna.

Střecha železobetonového nádraží Zvonařka běžně slouží jako parkoviště autobusů. Podle divadelníků nabízí netradiční pohled na město a příměstskou krajinu. Střecha se v jejich pojetí nakrátko změní v jakési vrakoviště, kde se odehrávají příběhy čtyř postav. Středobodem děje bude oprýskaný vrak Škody Favorit.

V představení zazní úryvky z děl Petra Hrušky, Pavla Kolmačky a Karla Šiktance. Divadelníci se názvem inscenace hlásí také k tvorbě mladého spisovatele Vratislava Maňáka.

Kromě kmenových členů divadla se v inscenaci představí španělská herečka Rebeca Matellánová. O výtvarnou složku se postará španělský scénograf argentinského původu Joan Quintas Toledo.

Další informace hledejte na webu divadla.

Divadlo D'Epog

…založili v roce 2010 absolventi Divadelní fakulty JAMU. D’Epog je orientován především na autorské inscenace, v nichž programově rozvíjí „dramaturgii prostoru“. Koncept i téma svých inscenací proto často váže na nejrůznější nedivadelní prostory. Další linií divadla je soustavná práce s poezií. V roce 2011 byla Divadlu D’Epog udělena pocta festivalu …příští vlna / next wave… v kategorii objev roku: „…za vytváření výrazně experimentálních autorských projektů.“