Smog už trápí jen Olomoucký kraj a Ostravsko, kde platí regulace

Meteorologové už odvolali smogovou situaci jak v Ústeckém, tak Zlínském kraji. Po poledni ji zrušili i na Třinecku. Nadále však zůstává v platnosti regulace v části Ostravska a smogová situace dál trápí také Olomoucký kraj.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil minulý týden postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a v Praze. V platnosti zatím stále zůstává v Olomouckém kraji. V části Moravskoslezského kraje je vyhlášený dokonce signál regulace. V pátek ráno byl sice zrušen na Třinecku, stále ale platí pro Karvinsko, Ostravsko a část Frýdecko-Místecka.

Podle aktuálních hodinových koncentrací se kvalita ovzduší na řadě míst regionu výrazně zlepšila, vyšší však i nadále zůstávají průměrné denní koncentrace polétavého prachu.

V Olomouckém kraji je nyní nejhorší situace v Přerově. Limit 50 mikrogramů na metr krychlový tam byl překročen dvojnásobně. Špatné ovzduší trápí i nadále také obyvatele Prostějova, o něco lépe je na tom ovzduší nad Olomoucí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí alespoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles. Vyhlášení stavu regulace se řídí obdobnými parametry – jen koncentrace mikroprachu je vyšší: 150 mikrogramů na metr krychlový. Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ lidem, aby více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se také měli vyhnout větší fyzické zátěži při pobytu venku, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.