Sbírka knih spisovatele Milana Kundery se přesunula z Paříže do Brna

Skoro tunu knih přivezli o víkendu pracovníci Moravské zemské knihovny (MZK) z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery. V Brně, kde se Kundera narodil, už z dřívějška mají část spisovatelova archivu a překlady jeho knih do mnoha světových jazyků. Nyní převáželi osobní knihovnu, kterou si Kundera nechával až do posledních chvil. Zemřel 11. července.

„Jsou to knihy, které četl, které chtěl mít u sebe, ve kterých se inspiroval. V řadě těch knih jsou poznámky, komentáře, zaškrtnuté pasáže. Je vidět, že celá řada těch knih je propojena s jeho eseji nebo romány,“ sdělil ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Součástí zemské bibliotéky v Kounicově ulici v Brně je samostatná Knihovna Milana Kundery, kam se postupně soustředí knihy a dokumenty ze spisovatelovy domácnosti. Na převozu se pracovníci knihovny domlouvali s manželi Kunderovými ještě za spisovatelova života. Součástí domluvy bylo také to, že osobní knihovnu si Kundera ponechá, dokud bude moci číst. Několik týdnů po Kunderově smrti dala jeho manželka Věra pokyn k převozu knih.

„Pro paní Kunderovou to bylo velmi bolestivé, protože samozřejmě to jsou věci, které ji obklopovaly a které ji spojovaly s Milanem Kunderou. V žádném případě nešlo o rutinu, šlo možná o nejtěžší část odvozu,“ uvedl Kubíček.

Knihy ještě nemají pracovníci knihovny zpracované a spočítané. Vědí ale, že celkem vážily 980 kilogramů. „Odhadem jde asi o padesát metrů knih a časopisů,“ přiblížil Kubíček.

Většina Kunderových věcí už je na Moravě

Co knihy vypovědí o Kunderovi jako spisovateli a člověku, je podle Kubíčka předčasná otázka. Zodpovědí ji teprve budoucí badatelé. Kubíčka ale na první pohled zaujala třeba francouzskojazyčná knížka esejů Maxe Broda, do které si Kundera napsal řadu poznámek, zřejmě podkladů pro kritiku Brodova přístupu k publikování děl Franze Kafky. Brod neuposlechl přání svého přítele Kafky, aby zničil jeho dílo, a místo toho část románů a povídek upravil a posmrtně vydal.

K převozu do Brna už v Paříži zbývají spíše jen drobnosti. „Věra Kunderová by například chtěla, aby součástí sbírky byly i gramodesky,“ uvedl ředitel MZK. 

Nedávno otevřená Knihovna Milana Kundery láká podle Kubíčka do Brna turisty i badatele. Pozornost nedávno vyvolala návštěva francouzského herce Gérarda Depardieua, který před loňským vpádem ruských vojsk na Ukrajinu patřil k obdivovatelům ruského vládce Vladimira Putina, navíc ve Francii čelí obviněním ze sexuálního násilí, což odmítá.

Kubíček nechtěl hercovu návštěvu v Brně blíže komentovat. Připomněl ale, že Depardieu s Kunderou byli od osmdesátých let přáteli. „Pro nás je důležité, že přijíždějí lidé, aby studovali Kunderovo dílo,“ řekl Kubíček.