Rozhodnutí za 30 milionů Kč: Nový nákupní park v Opavě nejspíš nebude

V Opavě nejspíš nevyroste dlouho plánované obchodní centrum. Developer firma Crestyl, která stavbu připravuje, však chce v takovém případě po městu 30 milionů korun. Na takovou sumu vyčíslila náklady na přípravu projektu a již proběhlé bourací práce. Podle opavského primátora Radima Křupaly (ČSSD) by v této částce neměly být žádné vnitřní náklady firmy, ani ušlý zisk.

Jsou v ní však zahrnuty také sumy, které firma městu zaplatila například za pronájem nemovitostí, demolici výškové budovy či za archeologický průzkum. „Odhaduji, že skutečná suma, o kterou město přijde, bude okolo 20 milionů korun,“ řekl koncem června Křupala.

Podle redaktora České televize Jana Pirkla nyní město počká na výsledek auditu. „Auditoři předloží zjištění opavskému zastupitelstvu, které bude jednat 19. září,“ uvedl Jan Pirkl, podle něhož se pak zástupci města mají finálně rozhodnout, zda developer stavbu zastaví, nebo v ní bude pokračovat. Druhá možnost ale podle něj není příliš pravděpodobná. „Pro ukončení stavby jsou dvě třetiny zastupitelů,“ dodal.

Opava nejspíš nepovolí výstavbu obchodního centra

Developerská firma, která žádá po Opavě desítky milionů korun, se opírá o smlouvu uzavřenou s městem v roce 2005. Podle ní může zastavět území vzniklé po stržení válkou zničených domů v samotném historickém centru Opavy. Projekt ale nabíral zpoždění a v poslední době se stále častěji mezi obyvateli objevovaly názory, že obchodní centrum by se stavět nemělo.

Petici za zastavení projektu v roce 2011 podepsalo 1300 lidí. Letos se pod žádost o referendum podepsalo 3200 odpůrců stavby.

Zastupitelé již primátorovi dali za úkol, aby do září připravil studii, jak dál území využít. Podle něj je prostor dostatečně velký na to, aby se zde kombinovaly různé způsoby využití. Část by podle Křupaly měla zůstat nezastavěná, část by měla být využita pro výstavbu. Město by pak muselo najít vhodné investory.

  • Smlouvu s Crestylem tehdejší představitelé města uzavřeli v roce 2005. Jednání se ale od té doby vlečou a mezi tím nedaleko zamýšleného obchodního centra vzniklo jiné – Breda & Weinstein. Na ploše přes 25 000 metrů čtverečních nabízí prostory pro více než 100 obchodů, multikino se šesti sály, restaurace a kavárnu.
  • Crestyl podle uzavřené dohody má zastavět pozemek pod dnes již zbouranou výškovou budovou ze 70. let a sousední parky, které vznikly v roce 1945 po zbourání staveb zničených ve válce.