Romské středisko DROM slaví 20 let. Pomohlo už stovkám lidí

Dvacet let už nabízí služby brněnské romské středisko DROM. Věnuje se zejména sociálnímu začleňování, přípravě dětí do školy, nabízí také zdravotně sociální pomocníky a asistenty prevence kriminality. Posláním organizace má být také integrace sociálně vyloučených obyvatel do společnosti.

Jana Horváthová dochází do střediska rok. Když přišla poprvé, bydlela i s vnučkami, které má v péči, na ubytovně. Díky sociálním pracovnicím už s dětmi žije v bytě. „Chodíme sem proto, aby nám zlepšili bydlení, aby děti byly vzdělanější a abychom jako Romové byly jako jiní lidé,“ přiblížila.

Stejně tak jako jí už ve středisku za dvacet let svého působení pomohli stovkám lidí. Nejčastěji je zájem o pomoc s hledáním bydlení nebo zaměstnání a rovněž o dluhové poradenství. S dluhy si ještě musí poradit také Jana Horváthová, i proto ještě několik dalších měsíců klientkou zůstane.

Kromě odborného poradenství nabízí pracovníci Romům i širokou nabídku volnočasových aktivit. Začátky dnes už zavedeného střediska přitom nebyly vždy jednoduché. „První z našich největších projektů byl projekt komunitního bydlení,“ uvedla zástupkyně ředitele DROM Simona Wachsbergerová. Opravit tak museli starý dům, kde nejdříve bývalo jen pár kanceláří. Teď slouží 56 rodinám. 

Změny ve společnosti

Stejně jako pavlačový dům se za dvacet let prý proměnila i míra vzájemné tolerance ve společnosti. Pořád je ale podle odborníků na čem pracovat. „Vidím posuny v oblasti vzdělávání, kde to je jednoduše sledovatelné. Přibývá počet romských dětí, které postupují na učební obory, střední školy. Na předsudky bohužel narážíme po celou dobu a asi ještě nějakou dobu narážet budeme, protože jde o celkové nastavení společnosti,“ řekla Wachsbergerová.

Klíčovým faktorem pro úspěšné začleňování romské komunity je pak také získání její důvěry. A i na tom chce romské středisko DROM pracovat i v příštích letech.